Volledig scherm
De herdenking van de razzia van Putten wordt elk jaar nog druk bezocht. © archief Ruben Schipper

Testers bepalen of nieuwe onderdelen van geschiedenisproject Verhaal van Putten goed zijn uitgedacht

Ze zijn bijna klaar voor gebruik: de break-in-box en belevingsroute die nauw verbonden zijn met de razzia van Putten. Het enige dat nog rest is een ultieme test. Vandaar de oproep aan 10- tot 12-jarigen, tieners, volwassenen en opa's en oma's zich aan te melden om vrijdag de nieuwe onderdelen van het geschiedenisproject Verhaal van Putten uit te proberen. 

Tot nu toe bleef het Verhaal van Putten nog beperkt tot de virtuele wereld van een website. De break-in-box en belevingsroute zijn nieuw en moeten de geschiedenis nog tastbaarder maken. Het principe van de box is een soort omgekeerde escaperoom. Door puzzels op te lossen komen kinderen de kist in. 

,,Deze kisten zijn in eerste instantie bedoeld om in te zetten in de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Putten", vertelt Suzanne van den Bor van VVV Putten+. ,,Maar misschien ook wel voor schoolreisjes, basisscholen die hier op kamp zijn of scholen in de regio.” 

Quote

De jongere generatie vindt lezen van informatie­pla­ten te passief

Suzanne van den Bor, VVV Putten+

De VVV speelt samen met Erfgoed Gelderland een belangrijke rol bij de nieuwe onderdelen. Zo start de belevingsroute, ‘we zijn nog aan het brainstormen over de officiële naam’, bij het VVV-kantoor. ,,Hier krijg je een app op je telefoon en een pakketje met attributen dat je onderweg nodig hebt om opdrachten uit te voeren. Je gaat langs de route van de razzia. Met name de jongere generatie vindt het lezen van informatieplaten te passief en niet leuk. Vandaar deze manier om het meer te beleven.”

Testers gezocht

Of de nieuwe plannen allemaal goed zijn ontworpen en verlopen zoals het op de tekentafel is bedacht, moet blijken uit de test die vrijdag wordt uitgevoerd. ,,Gaat het zoals verwacht, zijn de opdrachten haalbaar en uitvoerbaar? Zo niet, dan kan er nog iets aangepast worden voordat ze half september worden uitgerold.” 

Voor de break-in-box hebben zich wel enkele kinderen tussen de 10 en 12 jaar aangemeld, maar dat mogen er nog wel wat meer worden als het aan Van den Bor ligt. ,,Voor het testen van de belevingsroute zetten we in op een aantal tieners, maar ook volwassenen en bijvoorbeeld een opa en oma.”

Mensen die willen deelnemen aan de testdag kunnen zich opgeven via info@vvvputten.nl of info@verhaalvanputten.nl.  Om 11 uur begint de testfase bij het VVV-kantoor in Putten. 

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe