Volledig scherm
Roeien kan al worden gedaan op het Apeldoorns kanaal, maar of er ook pleziervaarten door het water gaan is nog maar de vraag.

Toch onderzoek naar bevaarbaar
maken Apeldoorns Kanaal

Nog voor het einde van het jaar moet duidelijk worden wat er nodig is om het Apeldoorns Kanaal tussen Hattem en Heerde bevaarbaar te maken. Een meerderheid van de fracties in de Provinciale Staten van Gelderland gaat het college van Gedeputeerde Staten woensdag vragen om een onderzoek in gang te zetten. De resultaten moet uiterlijk in november worden gepresenteerd.

Of het onderzoek er ook daadwerkelijk toe leidt dat het Apeldoorns Kanaal bevaarbaar wordt gemaakt, is zeer vraag. Eind maart debatteerde Provinciale Staten over het voornemen, waar al jaren over wordt gesteggeld. De meeste fracties reageerden toen uiterst kritisch. "Stop met dromen, kom met een reëel plan'', zo liet Gerhard Bos van het CDA zich ontvallen. En als het aan GroenLinks ligt, gaat de drie miljoen euro die is gereserveerd voor het Apeldoorns Kanaal gewoon terug naar de provincie.

Maar nu blijkt dat een meerderheid van de fracties het plan toch nog een kans wil geven. In een motie wordt het college opgeroepen om te onderzoeken welke obstakels er verwijderd moeten worden om het Apeldoorns Kanaal bevaarbaar te maken, hoeveel dat gaat kosten en welke partijen er allemaal bereid zijn een financiële bijdrage te leveren. 

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe