Wendy Schuiling (manager backoffice Medicamus Spoedpost) en Heidi van den Os (manager Medicamus Spoedpost)
Volledig scherm
Wendy Schuiling (manager backoffice Medicamus Spoedpost) en Heidi van den Os (manager Medicamus Spoedpost) © Medicamus

Tweede huisartsenpost in Harderwijk voor controle mogelijke coronapatiënten

Bij de regionale huisartsenpost van Medicamus in Harderwijk gaat woensdag 1 april een tweede huisartsenpost open, speciaal voor (griep)patiënten die mogelijk kunnen lijden aan corona.  Deze patiënten gaan rechtstreeks naar de spreekkamer en komen niet in een wachtkamer waar patiënten zich melden met heel andere klachten. Vooralsnog  is de post alleen ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend open. Als een derde van de huisartsen ziek wordt, volgt openstelling overdag.

Alle telefoontjes van patiënten komen binnen bij het triagecentrum van Medicamus. Triagisten bepalen of patiënten naar de post kunnen komen. Op het parkeerterrein bij de Huisartsenpost staat een triagetent. Alle bezoekers moeten zich daar eerst melden. Bij patiënten wordt onder meer de temperatuur gemeten. Vanaf daar gaat Medicamus de patiëntenstromen zoveel mogelijk van elkaar scheiden. Directeur Roland Ekkelenkamp legt uit: ,,Mensen met luchtwegklachten zetten wij niet meer in een wachtkamer bij elkaar, maar plaatsen wij meteen in een spreekkamer op de tweede huisartsenpost. Dat verlaagt de kans weer aanzienlijk dat mensen elkaar zouden kunnen besmetten.’’

Ekkelenkamp vertelt dat er drie soorten spreekruimtes zijn. Een voor patiënten met alleen koorts, een voor mensen met alleen keelpijn en hoest en een derde ruimte voor mensen die zowel koorts, keelpijn als hoest hebben. De huisartsen dragen als vanzelfsprekend beschermende kleding om patiënten te helpen. 

Onder controle

Medicamus heeft de situatie nog altijd onder controle, zegt Ekkelenkamp. Een crisisteam met acht mensen volgt alle ontwikkelingen en stuurt voortdurend bij. ,,Tijdens deze pandemie blijven huisartsen zo lang mogelijk zelfstandig aan het werk, vanuit hun eigen praktijk. Vanuit die vertrouwde setting kunnen artsen zich makkelijker aanpassen, legt Ekkelenkamp uit. ,,Op dit moment zien we het verzuim stijgen. Artsen en ook assistenten worden ziek. Zij vangen dit collegiaal op, via onderlinge waarneming en ingehuurde artsen. In alle gemeenten lossen artsen dat op hun eigen manier op".

Medicamus is sinds 2007 het samenwerkingsverband van vijftig huisartsenpraktijken op de Noordwest-Veluwe en in Zeewolde. Het verzorgingsgebied valt hoegenaamd samen met dat van ziekenhuis St Jansdal op de Veluwe en Zeewolde; ruim 150.000 patiënten.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe