Volledig scherm
Wolf op de Veluwe: het dier markeert zijn territorium met drollen. © Illustratie: Edo Draaijer. Foto: ANP

Tweede wolvin nu officieel gevestigd op de Veluwe

Een tweede wolvin heeft zich officieel gevestigd op de Veluwe. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit in Wageningen. Uit analyse van de keutels blijkt dat de wolvin eind april, zes maanden nadat ze voor het eerst werd gezien, nog steeds op de Midden-Veluwe rondloopt. 

Pas wanneer een wolf een half jaar aaneengesloten in hetzelfde gebied verblijft, is er sprake van vestiging in het gebied. Dat is nu het geval bij wolvin GW960f. Het is de tweede officiële wolvin op de Veluwe, in februari werd al vastgesteld dat wolvin GW998f de Noord- Veluwe als leefgebied heeft uitgekozen.

Wolvenpaar?

De kans is groot dat de wolvin op de Noord- Veluwe inmiddels een paar vormt met de mannelijke wolf GW893m. Hij liet zich eind januari voor het eerst in het gebied zien. Uit onderzoek blijkt dat het dier daarna nog acht keer in het territorium van de wolvin is geweest. Mogelijk dat de twee inmiddels hebben gepaard, de komende maanden moet dan ook blijken of er pups geboren zijn. 

Volledig scherm
Het mannetje (links) en vrouwtje zijn eind april gespot op de Veluwe. © ZOOGDIERVERENIGING

‘Geen verrassing’

Voor Hugh Jansman, ecoloog van Wageningen Environmental Research, kwam het vestigingsnieuws van deze wolvin niet als een verrassing. ,,Ik was totaal niet verbaasd. Er zijn tientallen keutels van haar gevonden, ook heeft ze twee edelherten gedood. We moesten alleen nog wachten op een officiële bevestiging.’’

Dat de wolvin edelherten dood als prooi, is opvallend. Jansman: ,,Wolven staan erom bekend in groepsverband te jagen. Deze wolf is alleen, bij het jagen op een volwassen edelhert kan de wolf een enorm gevaar lopen. Met een welgemikte trap van het hert is de wolvin dood. En op de Veluwe zijn reeën genoeg als prooi, dat zijn hapklare brokken waarvan ook voor ons als onderzoekers weinig blijft liggen. Dat is bij het edelhert anders.’’ Het lijkt erop dat de wolf een raster heeft gebruikt om haar prooi te kunnen overmeesteren. 

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe