Volledig scherm
PREMIUM
De Veluwe wordt mogelijk in het broedseizoen deels afgesloten. © ANP

Veel minder vogels door wandelaars; Veluwe mogelijk deels op slot

Delen van de Veluwe worden mogelijk, al dan niet tijdelijk, afgesloten voor publiek om de vogelstand te verbeteren. Door de drukte van recreanten zijn er op sommige delen vele tientallen procenten minder vogels dan in gebieden waar geen mensen komen.

Quote

Het versto­rings­ef­fect van honden is groot

Rogier Pouwels , Wageningen University

Onderzoeker Rogier Pouwels van de Wageningse universiteit heeft in kaart gebracht wat het effect is van alle natuurliefhebbers op de Veluwe. Hoe drukker het is, hoe minder vogels er in een gebied zijn. Zo zijn in sommige gebieden waar veel recreanten bijvoorbeeld tot wel 50 procent minder nachtzwaluwen dan in natuurgebieden die afgesloten zijn voor publiek. 

,,Hoe gevoelig vogels zijn voor de aanwezigheid van mensen verschilt per soort", zegt Pouwels. ,,Soms zie je dat op een kilometer afstand van waar mensen komen nog effecten te meten zijn.” Daarbij geldt ook dat mensen met honden vogels sneller afschrikken dan mensen zonder viervoeter. ,,Het verstoringseffect van honden is groot.”

  1. Buren van gedode Anna Marie (57) uit Ermelo hebben talloze vragen, maar antwoorden blijven uit
    PREMIUM
    video

    Buren van gedode Anna Marie (57) uit Ermelo hebben talloze vragen, maar antwoorden blijven uit

    Vragen, vragen. Vol vragen zitten de bewoners in het Ermelose woonbuurtje aan de Magnolialaan waar woensdagavond de 57-jarige Anna Marie den Toom-Kamphuis om het leven kwam en haar 61-jarige echtgenoot Freek den T. werd opgepakt. Wat is er precies gebeurd met hun aardige buurvrouw? En wat heeft de buurman precies met haar gedaan dat hij achter de tralies blijft zitten? Wanneer wordt er iets duidelijk?

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe