Volledig scherm
Op de A28 wordt een massale bomenkap uitgevoerd voor het verbeteren van de brandveiligheid. De kap zou vrijdag beginnen, maar wordt nu toch uitgesteld. © Foto Freddy Schinkel

Veelbesproken bomenkap op A28 toch uitgesteld

videoDe bomenkap langs de snelweg A28 wordt nog even uitgesteld. De bomenkap zou eigenlijk vrijdag beginnen, maar omdat het een complex vraagstuk betreft, wordt het uitgesteld. Dit laat de provincie weten in een brief. 

‘De vraagstukken zijn toch nog complexer dan aanvankelijk gedacht’, laat het provinciebestuur weten. Rijkswaterstaat zou vrijdag beginnen met het grote onderhoud aan de snelweg, met als belangrijkste speerpunten het verbeteren van de verkeers- en brandveiligheid. Er moet een brandsingel komen, daardoor verkleint de kans op een bosbrand. De maatregel wordt genomen op verzoek van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), meldde Rijkswaterstaat. Het hele plan stuitte echter op groot verzet. 

Verschillende Gelderse politici lieten eerder al weten dat ze niet begrepen waarom de brandsingel op de A28 tussen Wezep en Harderwijk 80 meter breed moet zijn. Is de huidige 50 meter niet breed genoeg?  Daarnaast is het CDA bang het geluid van langsrazende auto’s verder te horen zou zijn, omdat er dicht bij de weg minder bomen als buffer fungeren.

Naaldbomen

Ondanks de protesten, gaat Rijkswaterstaat toch een brandsingel maken van 80 meter breed. Dertig kilometer aan naaldbomen wordt daarom gekapt. Volgens het provinciebestuur is nadere afstemming echter nog noodzakelijk, de werkzaamheden zijn nu uitgesteld tot tenminste 14 november. 

Kaalslag?

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland benadrukte eerder al dat van een kaalslag geen sprake is langs de A28. Ter compensatie worden namelijk loofbomen herplant, liet minister Van Nieuwenhuizen weten. Wel schreef zij dat de bomen ook op een andere plek geplant kunnen worden ‘afhankelijk van de mogelijkheden’. 

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe