Volledig scherm
Muziekfestival Lowlands. © Van de Biezen

Veluwe klaagt ruim honderd keer over Lowlands

Bij de gemeenten op de Noordwest-Veluwe zijn afgelopen weekend ruim honderd meldingen binnengekomen over geluidsoverlast door muziekfestival Lowlands. Er was vooral veel ergernis over nachtelijke herrie. 

Door de gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek zijn dit jaar voor het eerst geluidsmetingen verricht. Wie overlast ervoer, kon daarnaast een appje sturen naar een speciaal nummer. In het bericht moest het adres worden vermeld en de mate van overlast. 

Tien meldingen waren afkomstig uit Oldebroek, vijftien uit Nunspeet en negentig uit Elburg. De komende week worden de klachten geanalyseerd, zo laat een woordvoerder van de gemeente Oldebroek weten. Op basis daarvan wordt de balans opgemaakt en bepalen de drie gemeenten de vervolgstappen. 

Dreunende basgeluiden

,,Het gros van de ruim honderd meldingen spitste zich toe op de dreunende basgeluiden en vooral dat deze tot zeker 4.00 of 5.00 uur in de ochtend hoorbaar waren", aldus de woordvoerder. ,,Door zijn eigen metingen en door in het gebied rond te rijden, heeft onze geluidstechnicus kunnen constateren dat dit beeld klopt." 

De gemeente Dronten meldt overigens in een eigen persbericht dat er geen overtredingen van de geluidsnormen zouden zijn gemeten. 

In gesprek

Vorige week lieten Nunspeet, Elburg en Oldebroek weten dat de verzamelde gegevens worden gebruikt om met de gemeente Dronten in gesprek te gaan over de geluidsoverlast die wordt veroorzaakt door muziekfestival DefQon 1 en Lowlands. Doel is om te kijken hoe de situatie kan worden verbeterd voor alle betrokkenen. 

Vorige week zeiden vaste gasten van camping De Polsmaten in Hulshorst tegen deze krant dat ze veel overlast ervaren van de muziekfestivals die worden gehouden op het evenemententerrein naast Walibi Holland. Voor een stel bleken DefQon en Lowlands zelfs reden om tijdelijk terug te keren naar hun woning in Arnhem. 

Veluwe