Volledig scherm
Muziekfestival Lowlands. © Van de Biezen

Veluwe klaagt ruim honderd keer over Lowlands

Bij de gemeenten op de Noordwest-Veluwe zijn afgelopen weekend ruim honderd meldingen binnengekomen over geluidsoverlast door muziekfestival Lowlands. Er was vooral veel ergernis over nachtelijke herrie. 

Door de gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek zijn dit jaar voor het eerst geluidsmetingen verricht. Wie overlast ervoer, kon daarnaast een appje sturen naar een speciaal nummer. In het bericht moest het adres worden vermeld en de mate van overlast. 

Tien meldingen waren afkomstig uit Oldebroek, vijftien uit Nunspeet en negentig uit Elburg. De komende week worden de klachten geanalyseerd, zo laat een woordvoerder van de gemeente Oldebroek weten. Op basis daarvan wordt de balans opgemaakt en bepalen de drie gemeenten de vervolgstappen. 

Dreunende basgeluiden

,,Het gros van de ruim honderd meldingen spitste zich toe op de dreunende basgeluiden en vooral dat deze tot zeker 4.00 of 5.00 uur in de ochtend hoorbaar waren", aldus de woordvoerder. ,,Door zijn eigen metingen en door in het gebied rond te rijden, heeft onze geluidstechnicus kunnen constateren dat dit beeld klopt." 

De gemeente Dronten meldt overigens in een eigen persbericht dat er geen overtredingen van de geluidsnormen zouden zijn gemeten. 

In gesprek

Vorige week lieten Nunspeet, Elburg en Oldebroek weten dat de verzamelde gegevens worden gebruikt om met de gemeente Dronten in gesprek te gaan over de geluidsoverlast die wordt veroorzaakt door muziekfestival DefQon 1 en Lowlands. Doel is om te kijken hoe de situatie kan worden verbeterd voor alle betrokkenen. 

Vorige week zeiden vaste gasten van camping De Polsmaten in Hulshorst tegen deze krant dat ze veel overlast ervaren van de muziekfestivals die worden gehouden op het evenemententerrein naast Walibi Holland. Voor een stel bleken DefQon en Lowlands zelfs reden om tijdelijk terug te keren naar hun woning in Arnhem. 

  1. Provincie Gelderland verdubbelt inzet bij bestrijding lastige eikenprocessierups

    Provincie Gelderland verdubbelt inzet bij bestrij­ding lastige eikenpro­ces­sie­rups

    De preventieve bestrijding van de eikenprocessierups door de provincie Gelderland heeft dit jaar minder goed uitgepakt, waardoor er meer ‘jeukrupsen’ zijn dan gehoopt en verwacht. De provincie zet de komende tijd daarom zowel twee keer zoveel mensen als machines in bij de bestrijding. De verwachting is dat het wegzuigen van de rupsen langs provinciale wegen in heel de provincie nog enkele weken gaat duren.
  2. Onderzoek naar integriteit van raadslid en oud-wethouder Jan Polinder van SGP Elburg

    Onderzoek naar integri­teit van raadslid en oud-wethouder Jan Polinder van SGP Elburg

    Burgemeester Jan Nathan Rozendaal van Elburg laat een integriteitsonderzoek uitvoeren naar het reilen en zeilen van SGP-raadslid en voormalig wethouder Jan Polinder. Aanleiding vormt zijn rol in een plan om arbeidsmigranten te huisvesten in een pand in ’t Harde. Polinder werkt voor het adviesbureau dat namens pandeigenaar Harry Frens met de gemeente Elburg in gesprek is. Volgens Polinder is er niks aan de hand: ,,Alles wordt door elkaar gehaald’’, zegt hij.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe