Volledig scherm
Een Nederlandse F16 in actie. © ANP

Veluwe wekenlang 'oorlogsgebied'

Bewoners van de Veluwe kunnen vanaf maandag denken dat er oorlog is uitgebroken. Maar ze hoeven niet te schrikken als er talloze straaljagers en helikopters over komen vliegen. Het gaat slechts om een oefening van Defensie. 

De Luchtmacht oefent van 17 september tot en met 12 oktober met diverse luchtmobiele grondeenheden in onder meer het oosten van Nederland. Voor de oefening ‘Falcon Autumn’ worden zestien helikopters, een C-130 transportvliegtuig, een Duits C-160 transportvliegtuig, twee Belgische F16 jachtvliegtuigen en twee Duitse Tornado gevechtsvliegtuigen ingezet. 

Doordeweeks

Er wordt gebruik gemaakt van civiel grondgebied en vaak over bewoond gebied gevlogen. Dat gebeurt alleen op doordeweekse dagen. Falcon Autumn vindt plaats in de volgende gebieden: omgeving Deelen, de Veluwe, Assen, Twente, Terwolde, Coevorden, Vlasakkers en Leusderheide, Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp Marnewaard en provincie Groningen. Wie meer over de operatie wil weten kan op  www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766 terecht.

Veluwe