Volledig scherm
Mark Vroegindeweij is een petitie gestart tegen de plannen voor de nieuwe vliegroutes over de Veluwe. © Kevin Hagens

Veluws verzet tegen vliegroutes krijgt vorm

Lange tijd was het redelijk stil op de Veluwe als het gaat om het verzet tegen de nieuwe vliegroutes vanaf Lelystad Airport, maar er komt nu steeds meer verzet en kritiek op de plannen. In navolging op RTL-nieuwslezer Jan de Hoop is er inmiddels op internet een petitie gestart met als titel ‘Red de Veluwe’. Bovendien komen verschillende bezorgde inwoners volgende week bij elkaar om te kijken naar oplossingen.

Initiatiefnemer van de petitie, die vrijdagmiddag ruim 1500 keer is ondertekend, is Mark Vroegindeweij uit Heerde. Hij vreest onder meer de geluidsoverlast die ontstaat bij de nieuwe plannen. ,,Ik schrok van de berichtgeving over de vliegroutes. Er waren wel petities, maar die zijn allemaal geclusterd tot een klein gebied. Daarom ben ik niet alleen een actie namens Heerde en Epe gestart, maar namens de hele Veluwe. We gaan het grootser oppakken.”

Leefbaarheid

Zijn doel is helder: de vliegtuigen hoger laten vliegen, of via een andere route. Want vanwege de uitbreiding van Lelystad Airport kunnen er vanaf april 2019 vliegtuigen op 1800 meter hoogte precies over de Veluwe vliegen. ,,Iedereen heeft het nu over het mogelijk verdwijnen van vliegveld Teuge. Maar dat is gewoon een bedrijf, kun je uitkopen. Wij hebben het hier over de mensen en hun leefbaarheid.”

Vroegindeweij heeft al met verschillende mensen in de omgeving contact gehad. Samen gaan ze volgende week een plan van aanpak smeden. ,,Mogelijk gaan we voor een oprichting van een stichting”, laat woordvoerder Coos Paulusma namens de vereniging Ons Mooi Epe (OME) weten. De organisatie, de afgelopen jaren bekend geworden in het proces rondom de reconstructie van de Heerderweg, ziet liever ook geen lage vliegtuigen. ,,Er is nog weinig rumoer, maar als het zo blijft zijn over twee jaar de rapen gaar. We moeten ons druk gaan maken over onze eigen leefomgeving.”

Veluwe