Aalt van Kempen (links) laat aan de Statenleden Paul Hofman-Fransen (Groen Links) en Antoon Kanis (D66) zien wat de schade is aan de mais, veroorzaakt door edelheren en reeën.
Volledig scherm
Aalt van Kempen (links) laat aan de Statenleden Paul Hofman-Fransen (Groen Links) en Antoon Kanis (D66) zien wat de schade is aan de mais, veroorzaakt door edelheren en reeën. © Ruben Schipper

Veluwse boeren zijn wildschade zat, 'tegemoetkoming moet omhoog'

Veluwse boeren gaan elk jaar voor duizenden euro's het schip in als gevolg van de schade die wordt veroorzaakt door wilde zwijnen en edelherten. Een deel van de geleden wildschade wordt gecompenseerd, maar deze vergoeding is meestal niet toereikend, aldus de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), die de belangen behartigt van Nederlandse agrariërs.

,,De tegemoetkoming moet omhoog", vindt Dirk Dekker, vice-voorzitter van LTO Noord. Ook moeten de zogeheten 'behandelkosten' worden geschrapt, vindt de belangenvereniging. Boeren die een verzoek tot schadevergoeding in willen dienen, zijn 300 euro per keer kwijt. LTO werkt aan een plan voor een nieuwe compensatieregeling voor agrariërs. Volgend jaar moet dat worden gepresenteerd. 

Het is aan de politiek of boeren ruimhartiger worden gecompenseerd voor geleden wildschade. Het Faunafonds bepaalt of een verzoek tot schadevergoeding wordt gehonoreerd, maar het grootste deel wordt opgehoest door de provincie.
Om die reden had de LTO de Gelderse Statenleden uitgenodigd voor een bezoek aan de boerderij van Jan Overeem in Ermelo. 

Huifkartocht

De politici kregen gisterochtend een presentatie voorgeschoteld van melkveehouder Eefje Meihuizen. Aansluitend werd een huifkartocht gemaakt door het buitengebied van Ermelo, zodat de aanwezigen met eigen ogen konden zien wat wilde zwijnen en edelherten allemaal aanrichten.
Meihuizen en haar man runnen een melkveehouderij in Leuvenum. Wildschade kost het boerenechtpaar jaarlijks tussen de 10.000 en 20.000 euro. ,,Het zijn prachtige dieren en we zouden ze niet willen missen, maar nu loopt het de spuigaten uit", zegt Meihuizen. 

LTO en Meihuizen hadden gisteren twee verzoeken aan de Gelderse Statenleden: wildschade moet ruimhartiger worden gecompenseerd en de populatie wilde zwijnen en edelherten moet omlaag.
Provinciale Staten van Gelderland schaarde zich in juni achter een voorstel de behandelkosten voor wildschade te schrappen. Verruiming van de uitgekeerde schadebedragen zit er echter niet in.

  1. LIVE | Corona in de regio: Enorm paasei voor zwaar getroffen verzorgingshuis en artsen waarschuwen wielrenners

    LIVE | Corona in de regio: Enorm paasei voor zwaar getroffen verzor­gings­huis en artsen waarschu­wen wielren­ners

    Oost-Nederland zit nu bijna een maand in de coronacrisis. We zien tal van mooie initiatieven, zoals particulieren die massaal mondkapjes maken en hele straten die meedoen aan de berenjacht voor kinderen. Maar intussen is er elke dag ook weer verdriet en bezorgdheid om mensen die ziek worden of overlijden. Mis vandaag niets over de corona-ontwikkelingen in ons regionale liveblog.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe