Volledig scherm
Drie Veluwenaren, Kees van Loon, Klaas Mons en René Paes spelen oeroud instrument op Fête de la Musique © Orin Mons

Veluwse mondharpmannen actief op Fête de la Musique

Een opmerkelijke verschijning tussen alle acts op Fête de la Musique in Ermelo. Op het festival met 34 podia en 132 optredens waren de concerten van de Veluwse mondharpmannen: Kees van Loon, Klaas Mons en René Paes een categorie apart. 

De mondharpmannen verzorgden drie performances minimaal gedoseerd met oeroude instrumenten uit Rusland, Vietnam, Nepal, Afghanistan, Filipijnen, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea.

Verliefd

In Nederland kent men de mondharp sinds de 14e eeuw en was onder andere geliefd bij kloosterlingen, reizigers, soldaten en narren. Ook in Ermelo, Harderwijk, en Amersfoort zijn laatmiddeleeuwse mondharpen ontdekt. Er circuleren verhalen over jongens die hun verliefdheid uitten met mondharpspel, en verhalen over genezende en rustgevende krachten van het instrument.

Aan het eind van de 19e eeuw raakte de mondharp in de vergetelheid met zo nu en dan een opleving in de huidige tijd. De optredens van de mondharpmannen op Fête de la Musique in Ermelo trok een gemêleerd publiek aan, variërend van 16 tot ver in de 90 jaar. 

De heren verzorgden drie performances bij Jonker Herenmode, de bibliotheek en afsluitend ineen overvolle theaterzaal van De Dialoog.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe