Verdachte opgepakt voor heidebranden Veluwe

update & videoMeerdere heidebranden op de Veluwe bij Epe zijn 'zeer waarschijnlijk’ aangestoken. Een man is opgepakt vanwege de vermoedelijke brandstichting, bevestigt de politie. De brandweer rukte vanmiddag met groot materieel uit, omdat de heide op meerdere plekken in brand stond.

Het sein ‘brand meester’ is inmiddels gegeven, maar de brandweer is nog geruime tijd bezig met nablussen. Intussen houdt de politie ernstig rekening met brandstichting, laat een woordvoerder van de eenheid Oost-Nederland weten. 

Nadat een signalement werd verspreid over de mogelijke dader, kon hij razendsnel in de kraag worden gevat. De brandstichter zou zijn opgepakt na een achtervolging. Op dit moment wordt de man door de politie ondervraagd over zijn rol bij de branden.

Brand meester 

 Het vermoeden van brandstichting werd al snel gevoed toen de brandweer melding maakte van ‘meerdere brandjes’ op de heide. Pas rond half zeven werd het sein ‘brand meester’ gegeven. De brand breidde zich vanmiddag snel uit. Rond kwart voor vijf ging het om een stuk van honderd bij tweehonderd meter, daarna breidde de brand zich uit over een perceel van zo’n vierhonderd meter.  

Woning

De brand dreigde het bos in te trekken, maar door de inzet van de brandweer kon worden voorkomen dat de brand naar het bos oversloeg. Ook heeft de brandweer bewoners van een woning in de buurt van de brand gewaarschuwd, maar zij konden in hun woning blijven. De brand trok namelijk de andere kant op.

De heidebrand in Epe is vermoedelijk aangestoken. Een verdachte is inmiddels opgepakt.
Volledig scherm
De heidebrand in Epe is vermoedelijk aangestoken. Een verdachte is inmiddels opgepakt. © Stefan Verkerk

De brandweer rukte met meerdere wagens uit naar de brand bij Epe. Diverse tankwagens en waterwagens zijn uitgerukt, ook omdat er maar weinig bluswater voorhanden is in het gebied. Het ging om drie pelotons.

Aan het Manespad in Epe staat een flink stuk heide in de brand.
Volledig scherm
Aan het Manespad in Epe staat een flink stuk heide in de brand. © Stefan Verkerk

Boven de heide waren dikke rookwolken te zien. De brandweer kreeg rond kwart voor vijf meerdere meldingen van heidebrandjes in de omgeving van Epe.

Het vuur woedde in deze omgeving:

  1. Botten horen kraken en een angstaanjagend letselrapport: ‘We mogen van geluk spreken dat Andrew hier vandaag zit’
    PREMIUM

    Botten horen kraken en een angstaanja­gend letselrap­port: ‘We mogen van geluk spreken dat Andrew hier vandaag zit’

    Een getuige die botten hoort kraken en een officier van justitie die angstig wordt van het letselrapport. Hendrik V. sloeg de 25-jarige Andrew bewusteloos op straat, vroeg aan getuigen of er nog ‘leven in zat’ en schopte daarna nog eens hard in zijn gezicht. Dat bleek op de zitting in de rechtbank in Zutphen. ‘We mogen van geluk spreken dat het slachtoffer hier vandaag zit.’

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe