Volledig scherm
Tijdens de Aaltjesdagen vorige maand kon je tijdens de braderie op de Boulevard over de hoofden lopen. © Olger Koopman

Vijf zomerse braderieën op de Harderwijker Boulevard

De Zomermarkt keert terug in Harderwijk. Niet in de binnenstad, maar op de boulevard. De start is komende zondag met een markt in ‘Ibiza-style’, daarna volgen er nog vier op de daaropvolgende vrijdagen.  

De zomerse braderie vond decennia lang plaats in de Harderwijker binnenstad en was met name in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw een succes. Daarna kwam de klad er in. In 2017 was de markt met nog maar veertien kramen zo goed als doodgebloed en vorig jaar was er al helemaal geen Hanzestad Live (zoals het de laatste jaren werd genoemd) meer.

Aaltjesdagen

De stichting Boulevardondernemers ziet er nog wel brood en wil de braderie weer nieuw leven inblazen. Robert van den Berg (eigenaar van restaurant Bonanza): ,,De langgerekte Boulevard leent zich uitstekend voor een braderie. Tijdens de Aaltjesdagen was vooral op de zondag goed te zien, hoe gezellig het dan kan zijn op de Boulevard.” De Ibiza-markt van komende zondag is van 12.00 tot 18.00 uur, die op de vrijdagen van 13.00 tot 21.00 uur. Volgens Van den Berg is bewust voor de vrijdag gekozen, omdat het dan koopavond is. 

Extra etalage

,,Zo kunnen braderiebezoekers via de Vischmarkt en de Bruggestraat ook de stad nog even inlopen. Winkeliers in de binnenstad hebben van ons de mogelijkheid gehad om gratis een kraam te huren om zo bijvoorbeeld een extra etalage te creëren die dag.” 

 1. Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriendelijkheid is voorbij’
  PREMIUM

  Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriende­lijk­heid is voorbij’

  In diverse chatgroepen van de Farmers Defence Force (FDF) neemt de oorlogstaal en actiebereidheid toe. Maandagavond zal de meest radicale boerengroepering koppen tellen voor een gecoördineerde actie om de voedselvoorziening een week voor kerst in Nederland plat te leggen. ,,We kunnen niet anders’’, zegt veehouder Willeam Schoonhoven (41) uit Beemte-Broekland.
 2. Busramp van koor De Lofstem is na 25 jaar nog altijd een open wond in Elburg
  PREMIUM

  Busramp van koor De Lofstem is na 25 jaar nog altijd een open wond in Elburg

  Zondag is het precies 25 jaar geleden dat koor De Lofstem uit Elburg in Duitsland een ernstig ongeluk kreeg. Zeven mensen kwamen om het leven, een veelvoud raakte gewond. De busramp was landelijk nieuws en raakte Elburg in het hart. Iedereen kende wel iemand die ermee te maken had. Het ongeval is een kwart eeuw later nog altijd een open wond in de Elburger samenleving. ,,Ik heb dingen gezien die u niet moet beschrijven.’’

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe