Volledig scherm
Nestkasten voor gierzwaluwen worden ingemetseld. © gemeente Ermelo

Vleermuis krijgt de ruimte in Ermeloos nieuwbouwhuis

Voor vogels en vleermuizen zal het in de nabije toekomst makkelijker moeten zijn om nestruimte te vinden in de woonwijken van Ermelo. Dat is in elk geval het idee achter een plan van de gemeente om ‘natuurinclusief’ bouwen te bevorderen. Een dikke duim omhoog voor iedereen die bij nieuwbouw rekening houdt met de gevleugelde vrienden. 

Afdwingen is lastig, maar een duw in de rug is in de meeste gevallen ook wel genoeg, zo is het idee. Het inpassen van verblijfplaatsen voor dieren in een nieuwbouwwoning is namelijk kinderlijk eenvoudig en kost geen cent extra. Nestkasten voor vleermuizen of zwaluwen kunnen bijvoorbeeld zo worden mee gemetseld in de muur. Dus  waarom zou je dat niet doen, ook al is het juridisch niet verplicht? Ach, en als je dan toch bezig bent, waarom geen dak van sedum (gras)? 

Verplichtingen

De gemeente Ermelo gaat dat soort maatregelen vanaf nu actief stimuleren bij iedereen die wil gaan bouwen. Zij krijgen het dringende advies om waar mogelijk groen- en natuurinclusief te bouwen en op zijn minst twee voorzieningen voor vogels en een voor vleermuizen per woning aan te brengen. In sommige gevallen kan het overigens wel worden verplicht, bijvoorbeeld als de gemeente grondeigenaar is of een bestemmingsplan moet worden gewijzigd. ,,Bij Strand Horst hebben we dat bijvoorbeeld al gedaan’’, zegt wethouder Hans de Haan. 

  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.

Veluwe