Volledig scherm
© Venema Media

Vlinderstichting slaat alarm: ook gewone rupsen vallen dood uit Veluwse bomen bij bestrijding jeukrups

updateDe bestrijding van de eikenprocessierups kost op de Veluwe het leven van onschadelijke rupsensoorten. Uit bomen die waren bespoten tegen de plaagrups vallen ook rupsen van wie niemand last heeft, werd volgens de stichting pijnlijk duidelijk in Epe. 

De stichting roept natuurminister Carola Schouten  op de bestrijding van de eikenprocessierups landelijk te coördineren. 

Volgens een woordvoerder van de Vlinderstichting is Epe bepaald geen uitzondering. Ze roept gemeentes op jeukrupsen alleen te bestrijden met een bacteriën of aaltjes als er geen andere mogelijkheden meer zijn. De kwestie in Epe kwam aan het rollen door een oplettende ecoloog, schreef de Stentor kort geleden

Dode dieren

Intussen nemen mensen in toenemende mate bestrijding van de jeukrups zelf ‘creatief’ ter hand met lijn, plakband, huishoudfolie en andere huismiddeltjes. Het is goedkoper dan een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen en er komt geen gif aan te pas. Maar het kost ook andere rupsensoorten en insecten het leven en zelfs zoogdieren als de vleermuis kunnen daardoor doodgaan, aldus de Vlinderstichting. 

De gemeente Zwolle roept inwoners via Twitter op vooral niet zelf de bestrijding ter hand te nemen. Op een foto die Zwolle maakte is duidelijk te zien hoe dat er uit ziet: 

De eikenprocessierups zorgde vorige zomer voor veel overlast. Het beest kwam in grote aantallen voor. De brandharen van de rups zorgen voor jeuk en kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Daarom is dit voorjaar veel werk gemaakt van preventieve bestrijding van het dier, zodat de rupsen worden gedood voordat ze brandharen krijgen.

Kleven

Volgens de Vlinderstichting zijn sommige bestrijdingsmethoden erger dan de kwaal. De organisatie noemt lijmbanden op bomen, waar vogels en vleermuizen aan vast blijven kleven. Ook veelgebruikte bacteriepreparaten deugen niet, aldus de stichting. “Ze gelden weliswaar als biologisch maar zijn daarmee niet onschuldig.” Ruim de helft van de Nederlandse gemeenten gebruikt zulke zogenoemde nematoden.

Lees alles over de plaagrups en de bestrijding in ons speciale dossier.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe