Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Voorwaardelijke celstraf en taakstraf voor Elburger na ontucht met meisje (15) tijdens bijbelstudie

Een 22-jarige man uit Elburg is veroordeeld tot honderd uur werkstraf en twee maanden cel voorwaardelijk wegens ontucht met een minderjarige. Het meisje van vijftien kwam naar zijn ouderlijk huis voor bijbelstudie. Ze werd in de slaapkamer van de man, die destijds negentien was, tegen haar zin gezoend en betast.

Toen het kind weg wilde werd haar dat eerst belemmerd. Het speelde zich allemaal af in juni 2017. Het meisje heeft in eerst instantie geen aangifte willen doen, maar deed dat toch toen ze in het stadje vergelijkbare geruchten over de jongeman G.F. hoorde. Ze wilde met haar aangifte andere meisjes beschermen.

Geen bewijs

Er was in elk geval ook een verdenking omtrent een ander meisje dat zou zijn betast, maar daarvoor is te weinig bewijs. Dat meisje heeft geen aangifte willen doen. ‘Vervolgens zijn meerdere pogingen ondernomen om haar te horen als getuige. Het meisje legde geen officiële verklaring af. Zo konden haar geen vragen gesteld worden over dat wat zij wel tegen de politie vertelde. Omdat er verder geen bewijs is, kan de rechtbank niet met zekerheid vaststellen wat er tussen de man en het meisje zou zijn gebeurd’, stelt de rechtbank.

Gebruik gemaakt van geloof

Op de zitting van twee weken geleden zei de officier van justitie dat het dossier over de Elbruger verdachte ‘te denken geeft’. De rode draad is wat hem betreft dat de jongeman ‘berekenend en manipulatief gebruik maakt van het geloof om jonge dames in zijn slaapkamer zo ver te krijgen om bezig te zijn met alles behalve het geloof’.

Op de zitting ontkende de Elburger dat hij iets strafbaars heeft gedaan. ‘Ik heb haar wel gekust, maar niet haar borsten aangeraakt.’ Hij krijgt een proeftijd van drie jaar, waarin hij onder toezicht staat van de reclassering en zich moet laten behandelen. Er geldt verder een contactverbod met het slachtoffer en hij moet contact met kinderen vermijden. Ook daarop zal de reclassering kennelijk moeten toezien.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe