Een waarschuwingsbord van de NVWA .
Volledig scherm
Een waarschuwingsbord van de NVWA . © ANP

Waarschuwingsbordjes over Afrikaanse varkenspest op de Veluwe

Wie een natuurgebied op de Veluwe gaat bezoeken komt waarschijnlijk een informatiebordje tegen over de Afrikaanse varkenspest. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft informatieborden over de varkenspest bij natuurgebieden op de Veluwe geplaatst.

Op de informatieborden worden reizigers, recreanten en transporteurs opgeroepen om geen etensresten achter te laten in de natuur. In totaal heeft de inspectie 150 geplaatst op parkeerplaatsen in leefgebieden van wilde zwijnen. Ook in grensgebieden met België en Duitsland zijn borden geplaatst. 

Ongerustheid

'Met de recente besmetting bij een aantal wilde zwijnen in België, begrijp ik goed dat de ongerustheid bij de Nederlandse varkenshouders toeneemt. Alle maatregelen van het ministerie zijn erop gericht om de Afrikaanse varkenspest buiten Nederland te houden', schrijft minister Schouten op de website van het NVWA.  

Het CDA Gelderland luidde deze week ook al de noodklok over de opmars van de Afrikaanse varkenspest in België. De partij eiste maatregelen om besmetting en verspreiding in Gelderland te voorkomen. 

AVP

De Afrikaanse varkenspest (AVP) is een besmettelijke virusziekte die voorkomt bij varkens en zwijnen. Met name in Oost-Europese landen komt de ziekte voor, onlangs bleken er enkele wilde zwijnen besmet in de Belgische Ardennen. De ziekte kan niet overgebracht worden op mensen, maar wel op varkens en zwijnen via besmet varkensvlees. Wilde zwijnen kunnen bijvoorbeeld besmet worden als zij besmet voedsel opeten. Daarom roept de NVWA op om geen etensresten in de natuur achter te laten. 

  1. Harderwijkse school viert ‘geslaagdendag’ met tweehonderd minifeestjes aan de voordeur
    PREMIUM
    Video

    Harderwijk­se school viert ‘geslaag­den­dag’ met tweehon­derd minifeest­jes aan de voordeur

    Ook al weten de meeste leerlingen allang dat ze hun diploma hebben, toch ging vandaag - op ‘nationale geslaagdendag’ - overal officieel de vlag (met tas) uit. Veel scholen maakten van de gelegenheid gebruik om er toch iets bijzonders van te maken. Zoals het Morgencollege in Harderwijk, waar de mentoren met taart, confetti en cijferlijsten op pad gingen. ,,In plaats van een groot feest, vieren we nu tweehonderd kleine feestjes.’’

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe