Volledig scherm
Foto: Marco van den Berg

Wat gebeurde er tijdens de stroomstoring?

HARDERWIJK/NUNSPEET - In het gebied waar vanmiddag de stroom uitviel, reageerden mensen wisselend.

Veel winkels waren tijdelijk dicht. Daar kwamen briefjes op de deur. Bij een jeanswinkel in de Donkerstraat kregen bezoekers tijdens de storing 20 procent korting.

Een groot aantal bezoekers had in eerste instantie niets door; op de Markt, die volstaat met terrassen, werd het bier nog rijkelijk bediend. In het oude stadhuis ging een trouwceremonie gewoon nog door.

Maar nadat duidelijk werd dat de hele regio zonder stroom zat (met dank aan de mensen die wel bereik op hun telefoon hadden) nam de ongerustheid toch toe. Was dit een aanslag? Bovendien: Harderwijk zat afgelopen zondag al acht uur zonder water. Dit is wel opeens heel veel rampspoed in een week.

Bij ijssalon Everto werd ook gevreesd voor de bakken met schepijs; de storing moest niet te lang duren, want dan zouden er alleen nog maar milkshakes verkocht kunnen worden. Bij de pikdonkere bibliotheek in Harderwijk brandde een enkel noodlichtje. Bezoekers mochten wel gewoon naar binnen.

Ook supermarkt Albert Heijn sloot de deuren; de bouwvakkers die bezig zijn met een grote verbouwing gingen overigens wel gewoon door met hun werk.

Volledig scherm
De Hema in Harderwijk sloot even voor 16:00 uur de deuren. Foto: Marco van den Berg
Volledig scherm
© GinoPress B.V.
  1. Boom velt auto en badkamer in Ermelo, 
de kippen overleven avontuur
    Video

    Boom velt auto en badkamer in Ermelo, de kippen overleven avontuur

    Veel lawaai en een harde klap. En toen lag de grote eikenboom aan de Suikerbakker, vlakbij de kruising met de Hamburgerweg om. Heidi van Steeg staat aangeslagen te kijken hoe boomverzorgers haar tuintje met een zaagmachine weer boomvrij maken. Onder een afdakje, verscholen onder de dikke stam, staat haar auto. ,,Die heb ik net anderhalve week. Hij is wel allrisk verzekerd, maar toch. Alle afdakjes zijn kapot, de uitbouw met daarin mijn badkamer en ook het kippenhok. Ik hoop dat de kippen in het nachthok zaten; ik weet niet of ze nog leven."

Veluwe