Volledig scherm
PREMIUM
© Ruben Schipper Fotografie

Waterfront Harderwijk ware schatkamer voor metaaldetector-fanaat

De achtertuin van amateurarcheoloog Jos van Reenen veranderde de afgelopen drie jaar in een snoepwinkel, door de aanleg van een van Harderwijks grootse bouwprojecten ooit: het Waterfront. Met zijn metaaldetector trof hij er van alles aan. Tientallen zilveren Middeleeuwse munten uit alle windstreken, musket- en kanonskogels en gebruiksvoorwerpen als gespen en pijpjes en zelfs een vuurstenen speerpunt uit de oudheid. Nu het bouwproject vordert moet hij op zoek naar andere jachtgronden. ,,Deze schatkamer is wel leeggeroofd.’’

Hij geeft het zelf grif toe: soms gaat de liefde voor zijn hobby wel wat ver. De dag voordat zijn dochter geboren werd, ging hij bijvoorbeeld nog gewoon pad met zijn ‘Mercedes onder de metaaldetectors’, de XP Deus. Hij vond die dag een bijzondere zilveren munt uit de stad Tours van honderden jaren oud. ,,Daar ga ik nog een sieraad van maken voor mijn dochter’’, belooft hij lachend. 

 1. Drie weken na fietscrosscrash ziet Hierdense Ruby Huisman deelname aan WK BMX al weer zitten
  PREMIUM
  video

  Drie weken na fietscros­scrash ziet Hierdense Ruby Huisman deelname aan WK BMX al weer zitten

  Een harde val tijdens de wereldbeker BMX in Frankrijk drie weken geleden. Breuken in haar gezicht, inwendige verwondingen, vijf dagen bivakkeerde fietscrosser Ruby Huisman uit Hierden op de intensive care in Frankrijk. Maar niets lijkt haar eronder te kunnen krijgen. Ze wil eind juli 'gewoon’ op het WK in het Belgische Zolder staan. Als deelneemster. ‘Ik ben een positief ingesteld mens’.
 2. Stamceltransplantatie bij MS-patiënten in Moskou of India: redding of riskant?
  PREMIUM
  video

  Stamcel­trans­plan­ta­tie bij MS-patiënten in Moskou of India: redding of riskant?

  Isala-neuroloog Esther Zeinstra maakt het mee: ,,Dat mensen in het allereerste gesprek na de diagnose MS beginnen over stamceltransplantatie. Dan denk ik: hó even. We staan aan het begin en je hebt het nu al over een behandeling die heel zwaar en riskant is en uiteindelijk misschien niet eens nodig of doeltreffend. Er zijn zoveel mogelijkheden en veelbelovende medicijnen. Laten we daar eens mee beginnen.”

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe