Waterzuivering in Lelystad bevat hoge concentraties PFAS
In de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Lelystad zijn hoge concentraties PFAS waargenomen in het gezuiverde water en restslib. Dat blijkt uit onderzoek van Stowa, het kenniscentrum voor waterschappen en het ministerie voor Infrastructuur en Waterschappen.
Het Stowa heeft onderzoek gedaan bij acht waterschappen in Nederland. In Oost-Nederland zijn de rioolwaterzuiveringen in Hattem en Lelystad onderzocht.
Bijzonder is dat in Lelystad bij het waterschap Zuiderzeeland meer PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zitten in het water dat uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie komt, dan in het water dat binnenkomt bij het waterschap. Vergeleken bij waterschappen in het buitenland is de concentratie PFAS 50 procent meer dan in het buitenland is toegestaan.
Voor de Nederlandse waterschappen is er geen reden tot paniek: in Nederland wordt het gezuiverde water namelijk niet gebruikt om het landschap te bewerken. Theresa Naaktgeboren, woordvoerder van Waterschap Zuiderzeeland: ,,In Nederland gebruiken we slib niet voor het land, zoals de landbouw. In andere Europese landen is dat wel toegestaan en gebruikelijk. In Nederland verbranden we het zuiveringsslib voornamelijk.”
In het binnenkomende vuile water zitten stoffen die na contact met andere stoffen veranderen in een schadelijke stof. Het waterschap onderzoekt de oorzaak hiervan. PFAS zijn niet of nauwelijks af te breken, volgens Naaktgeboren. ,,Ook niet met de afvalwaterzuivering.”
Schone leefomgeving
Waterschap Zuiderzeeland deelt de zorg van de Unie van Waterschappen. ,,PFAS horen niet in het milieu. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat PFAS teruggevonden worden in de bodem en het water. Het onderzoek van de Stowa toont aan dat het ook in de rioolwaterzuiveringen in Nederland te vinden is. Dus ook in Flevoland. We volgen het landelijke onderzoek en gaan verantwoord om met de landelijke PFAS-richtlijnen. We staan als waterschap voor een schone leefomgeving in en om onze wateren.”
Het waterschap in Lelystad wil met onderzoek de bron proberen te achterhalen en maatregelen treffen om de aanvoer van deze stoffen te voorkomen en te verminderen. ,,We weten uit internationaal onderzoek dat deze stoffen, die omgezet worden in PFAS, een belangrijke bron zijn van PFAS die in het milieu terechtkomen. We zijn al langer bezig met onderzoek. Het onderzoek van de Stowa bevestigt het belang hiervan. Ook inzicht in de aard, omvang en bronnen van binnenkomende schadelijke stoffen is nodig.”
Hattem
In het waterschap in Hattem zijn de concentraties PFAS flink lager dan verwacht. Ook hier wordt een mengsel van huishoudelijk afvalwater en industrieel afvalwater verwerkt, maar door nog onbekende oorzaak leidt dit niet tot meer ophopingen van PFAS.
Wat zijn PFAS?
PFAS zijn chemische stoffen die door mensen zelf ‘gemaakt’ zijn. De stofjes zitten in verschillende producten die de mens via het lichaam opneemt. Het zit bijvoorbeeld in smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. PFAS komen ook voor in verschillende industriële toepassingen en processen. De stoffen zijn water-, vet- en vuilafstotend, maar hebben ook schadelijke eigenschappen. Zo is PFAS niet of nauwelijks afbreekbaar in het milieu, kunnen ze schadelijke en toxische effecten hebben op het milieu en de gezondheid van mens en dier en zich snel verspreiden. Ook kan PFAS zich ophopen in het lichaam.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WSV boekt zeer knappe zege, Heino veel te sterk voor Westlandia en pijnlijke nederlagen Alcides én Columbia
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Lezers helpen lezers: maker van glaskunstwerk gezocht • hulp bij audio-installatie gevraagd
De ene lezer heeft iets nodig, de ander biedt iets aan. In de rubriek ‘Lezers helpen lezers’ verbindt de Stentor al jaren mensen met vraag en aanbod. Met succes. Nu ook online. -
PREMIUM
Alle slachtoffers krijgen plekje op nieuw monument Nunspeet: ‘Ook man die sneuvelde op Elburgerweg’
Geschiedenis is nooit voltooid. Toch komen ze in Nunspeet een heel eind in de goede richting. Het herdenkingsmonument in Park 40-45 wordt aangepast en uitgebreid naar liefst 136 namen van oorlogsslachtoffers. ,,Ook aandacht voor de gewone burger.’’Nunspeet -
PREMIUM20
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
Isabel Hofma wint voorleeswedstrijd van regio Apeldoorn en Noord-Veluwe
Vaassen, Elburg, Hattem, Epe, Wezep, Heerde, Apeldoorn -
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM3
Let op! Grotere kans op wildaanrijdingen dit weekend
De komende dagen is de kans groter dan normaal op een aanrijding met een wild dier. Dit komt omdat in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 maart de klok een uur vooruitgaat. Verplaatsingen van bijvoorbeeld reeën, herten en wilde zwijnen vallen precies samen met het op gang komen van de verkeersdrukte in de ochtend.Emmeloord, Apeldoorn