Volledig scherm
Een gesneefde boom in de Veluwse bossen. © Arnoud Heins

We kunnen weer veilig wandelen en fietsen in de Veluwse bossen

We kunnen weer met een gerust hart gaan wandelen en fietsen in de Veluwse bossen. Boswachter Lennard Jasper geeft aan dat de door de heftige januaristorm veroorzaakte ellende verholpen is. Alle paden zijn volgens hem weer begaanbaar en veilig.

Gespleten bomen. Geamputeerde bomen. Gesneefde bomen met de wortel nog half in de grond. Je komt de vreemdste dingen tegen wanneer je momenteel kris-kras over de Veluwe koerst.

'Code rood'

Allemaal gevolgen van de storm die op 18 januari zo huis heeft gehouden. Lennard Jasper kondigt in de loop van die dag een soort van code rood af. ‘Ga niet de bossen in’, waarschuwt de boswachter van Staatsbosbeheer. De publieksroutes liggen op dat moment niet alleen bezaaid met bomen. Er staan ook veel dennen en loofbomen op knappen.

Hoewel de grootste problemen destijds zo snel mogelijk zijn opgelost, durft Jasper zijn hand er nu pas voor in het vuur te steken dat er niets meer gebeurt. ,,Honderd procent kunnen we dat natuurlijk nooit garanderen. Je hebt altijd een klein risico; anders is het geen bos meer. Ik heb wel eens bomen om zien vallen waar ik het nooit van verwacht had.’’

Veluwe