Volledig scherm
Naast voetbal wordt er vooral gefeest tijdens de Veluwade in Hierden. Doorgaans zonder problemen, al zijn er een aantal incidenten te vermelden. © Veluwade

Weinig smetjes op Veluwade in Hierden maar moeder 'kotsmisselijk’ van politie

Wijkagent Jurion Veenstra is tevreden over het vierdaagse (voetbal)feest Veluwade in Hierden. Woensdag begonnen de festiviteiten en tot nu toe zijn die vrij probleemloos verlopen. De incidenten zijn op twee handen te tellen. Toch laat een moeder in niet mis te verstane woorden op Facebook weten 'kotsmisselijk’ te worden van het handhavende optreden richting haar zoon.

De openingsdag verliep volgens het Facebook-bericht van Veenstra 'vlekkeloos’. De geconstateerde smetjes op het feest deden zich gisteren voor. Een persoon is aangehouden voor dronkenschap en baldadigheid. Hij had zich misdragen richting een verkeersregelaar en een taxichauffeur. De schade die hij heeft toegebracht wordt onderling met de gedupeerden afgehandeld. 

Zes jongeren naar Halt

De overige overtredingen komen op het conto van jongeren onder de achttien jaar. Geen toeval, want er waren gisterenavond twee medewerkster van Halt bij de Veluwade om zich daar op te richten. Dit resulteerde in zes verwijzingen naar het project voor minderjarigen. De jongeren werden beticht van alcohol- en drugsbezit en openbare dronkenschap. Volgens de wijkagent werd ter plaatse een gesprek gevoerd met de daders. 

Een van de ouders van een jongen van 17 jaar laat zich in een reactie onder het Facebook-bericht niet onbetuigd over de gang van zaken. 'Gesprek of bedreigingen naar kinderen’, vraagt de boze Trui Termaat zich publiekelijk af. ‘Je voelt je vast een stoere vent. Maar vrijdag sta ik bij jullie op de stoep', laat zij weten. 

Boze moeder waarschuwt wijkagent voor aangifte

Op haar eigen pagina deelt Termaat in de openbaarheid dat ze er echt 'kotsmisselijk’ van wordt. Volgens haar verhaal wilde haar 17-jarige zoon ‘een gezellige avond’ hebben op de Veluwade. 'Hij komt gewoon aanfietsen met zijn zus en werd gelijk aangehouden omdat hij een flesje drank van zijn zus bij zich had'. 

De Harderwijkse spreekt over bedreigingen die geuit zouden zijn om haar kinderen op te pakken en maakt zich kwaad dat haar minderjarige zoon werd meegenomen, zonder dat zijn zus mee mocht. Ze noemt Jurion Veenstra ‘een waardeloze vent die het op kinderen heeft gemunt en bedreigt’ en waarschuwt hem tot slot dat ze vrijdag, als ze terug is uit Zweden, aangifte komt doen.  

Veenstra houdt zijn reactie op Facebook kort en zakelijk: ‘Prima’.

De Veluwade in Hierden wordt vanaf 18 uur afgesloten met een feestavond waar de Snollebollekes en Stef Ekkel een optreden verzorgen nadat Q-Music heeft afgetrapt met ‘foute hits’.

Lees verder onder de foto

Wijkagent snapt dat mensen niet altijd tevreden zijn

Niet alleen op Facebook, maar ook in een telefonische reactie blijft wijkagent Jurion Veenstra nuchter onder de tirade die op het sociale medium over hem uit wordt gestrooid. ,,Ik snap dat mensen niet altijd tevreden zijn met mij en met ons optreden. Daar komt ook emotie bij als het om je zoon gaat. Zo lang er geen verwensingen of ziekteverwijzingen worden gedaan, dan valt het wat mij betreft nog net binnen de grens.”

Dat de handhavende partijen door medestanders van Trui Termaat 'tyfuslijers’ worden genoemd, gaat volgens Veenstra wel ver. Maar valt niet aan te pakken onder het mom van 'belediging van een ambtenaar in functie’. ,,Het zijn verwensingen naar politie en handhaving in het algemeen. En niet des persoons. Dan ligt dat juridisch heel lastig.”

De versie van Veenstra over het voorval komt er kort op neer dat de betrokken 17-jarige jongen door handhavers van de gemeente was aangesproken op de fles drank die hij bij zich had. ,,Hij was niet meewerkend en wilde zijn ID niet laten zien. Daarop hebben de handhavers hem meegenomen naar de medewerkers van Halt. Als politie zijn wij ingestapt toen de jongen zich vervelend bleef gedragen. Ik heb zelf gezien en gehoord dat hij denigrerend deed. Hij stond te appen en te bellen tijdens het gesprek. Toen heb ik zijn telefoon afgepakt om hem respect te laten hebben voor zijn gesprekspartner. Die telefoon heeft hij later, toen hij van het terrein af was, via een beveiliger weer terug gekregen.”

Dit verhaal vertelde hij ook aan de vader die de wijkagent al twee keer heeft gebeld vanuit Zweden. ,,Hij vond alle mensen om zijn zoon heen heel bedreigend voor de jongen. En inderdaad, met de Halt-medewerkers, handhavers en politie waren dat er op een gegeven moment zeven. Ik heb de vader uitgelegd waarom dat was, maar hij was niet erg ontvankelijk voor mijn verhaal. Hij wil in gesprek met me als hij terug is, maar ik moet er nog even over nadenken of dat wel zin heeft.”

Volledig scherm
Een selfie die Jurion Veenstra op Facebook plaatste toen de Veluwade zonder incidenten nog zijn derde dag moest ingaan. © Jurion Veenstra

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe