Volledig scherm
Wereldwinkel in Vaassen. © Wereldwinkel Vaassen

Wereldwinkel Vaassen stopt na bijna veertig jaar

Bijna veertig jaar lang was de Wereldwinkel Vaassen een vertrouwd gezicht in het plaatselijke dorpscentrum. Daaraan komt op 1 januari 2019 een eind. Vergrijzing van het vrijwilligersbestand en veranderd koopgedrag liggen ten grondslag aan de sluiting.

Een groepje enthousiaste vrijwilligers begon de Wereldwinkel Vaassen met als doel de handel in fairtradeproducten te promoten. Fairtrade producten zorgen ervoor dat arbeiders en boeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun waren. Het winkelassortiment bestond in den beginne voornamelijk uit eten en drinken. Later kwamen er steeds meer cadeauartikelen aan te pas.

Door onze vergrijzende samenleving slaagt Wereldwinkel Vaassen er de laatste tijd niet meer in voldoende nieuwe vrijwilligers te vinden. Het is de een van de voornaamste redenen om de shop te sluiten. Ook speelt het veranderde koopgedrag van de consument hierin een belangrijke rol. De verkoopcijfers van de producten liepen sterk terug, mede doordat er steeds meer aanbieders van fairtrade-artikelen op de markt zijn gekomen.

Goed gevoel

De Wereldwinkel Vaassen gaat dan weliswaar dicht, de medewerkers stoppen met een goed gevoel. 'We hebben de fairtradeproducten op de kaart gezet. Zo goed dat ook de commerciële handel zich steeds meer is gaan realiseren dat het fairtradecertificaat een sterk verkoopmiddel is'.

 Vanaf woensdag woensdag 10 oktober gaan door de sluiting de non-food producten met twintig procent korting in de aanbieding. Op 1 januari 2019 gaan de deuren definitief dicht. Klanten die nog cadeaubonnen van de Wereldwinkel Vaassen in bezit hebben, kunnen die tot de sluitingsdatum verzilveren.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe