Volledig scherm
PREMIUM
Het gaat niet snel genoeg met de woningbouw in Ermelo en daarom moeten ‘duurzame en sociale bouwplannen’ voorrang krijgen, vindt het college van B en W. Een puntensysteem moet soelaas bieden. Op de foto de bouw van 24 huurhuizen in de Driesprong. © Ruben Schipper

Wie punten scoort, mag bouwen in Ermelo

Toekomstige woningbouwplannen in Ermelo moeten binnen drie jaar klaar zijn, ze moeten duurzaam zijn èn voldoende sociale huur en koop bevatten. Met een nieuw ‘puntensysteem’ wil de gemeente dat afdwingen. Wie laag scoort, komt onderaan het lijstje en kan ambtelijke medewerking op z'n buik schrijven. De gemeente Overbetuwe werkt al twee jaar succesvol met het systeem; op de Veluwe heeft Nunspeet sinds 2016 iets vergelijkbaars. 

De maatregel is volgens wethouder Laurens Klappe nodig om een paradox op de huidige woningmarkt aan te pakken. ,,Er zijn bouwplannen genoeg, maar toch wordt er jaarlijks minder gebouwd dan volgens de provincie zou mogen. Ze worden simpelweg te traag uitgevoerd.’’ Komt bij dat veel van die plannen niet voldoen aan de verdeling die de gemeente voor ogen heeft. De plannen bevatten meer dure koopwoningen dan gewenst, terwijl het aantal sociale woningen (koop en huur) flink achterblijft. Terwijl de behoefte daaraan in Ermelo levensgroot is. 

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe