Op basis van deze foto wisten experts het zeker: er loopt een wolf op de Veluwe.
Volledig scherm
Op basis van deze foto wisten experts het zeker: er loopt een wolf op de Veluwe. © Karin van der Sluis

Wolf gespot op de Veluwe

Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd. Dat meldt de provincie Gelderland. Op basis van fotomateriaal hebben wolvenexperts bevestigd dat het inderdaad om een canis lupus gaat.

Het is de derde keer dit jaar dat met zekerheid kan worden gesteld dat een wolf in Nederland is gesignaleerd. Waar het dier precies gezien is, is niet bekendgemaakt. De provincie Gelderland heeft terreinbeheerders gevraagd om meer sporen van de wolf te zoeken. Bijvoorbeeld beelden van wildcamera's en uitwerpselen. Mensen die de wolf gezien hebben, wordt gevraagd melding te maken via de website www.wolveninnederland.nl.

Kippen of schapen

Een van de foto's op basis waarvan experts konden zien dat er een wolf op de Veluwe loopt.
Volledig scherm
Een van de foto's op basis waarvan experts konden zien dat er een wolf op de Veluwe loopt. © Karin van der Sluis

Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde van de provincie, is blij met de komst van de wolf. ,,Het betekent dat de natuur er zo goed aan toe is, dat de wolf hier kan leven. Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat mensen bang zijn dat de wolf hun kippen of schapen gaat opeten.’’

Meerdere mensen

Volgens Leo Linnartz van Wolven in Nederland hebben meerdere mensen de wolf waargenomen en hiervan melding gedaan. ,,Op maandag hebben we foto's binnengekregen. Die hebben we zelf bekeken en gedeeld met experts van het Lupus Institut in Duitsland. We komen tot de conclusie dat het inderdaad om een wolf gaat.’’

De wolf is waarschijnlijk afkomstig uit Duitsland. Vlak over de grens leven verschillende wolvenroedels. Naar schatting leven er in heel Duitsland zo'n 300. Europees gezien geldt de wolf als een beschermd roofdier. Toch wordt er in Duitsland regelmatig illegaal op het dier gejaagd. Natuurorganisaties lieten eerdere weten dat deze activiteiten de wolf mogelijk uit Nederland zouden houden. Tot nu.

Honden aan de lijn

Hoewel de kans klein is dat mensen de wolf tegenkomen op de Veluwe, raadt de provincie aan afstand te houden. Ook wordt aangeraden honden aan de lijn te houden.

Wolf?

In Nederland werd de voorlaatste wolf in 1897 in Heeze in Noord-Brabant gezien. Daarna bleef het lang stil. In 2015 zwierf er eentje in Drenthe en Groningen rond. Of de wolf die in 2011 bij Duiven werd gezien, ook echt een wolf was, hebben deskundigen niet kunnen vaststellen. 

Een van de foto's op basis waarvan experts konden zien dat er een wolf op de Veluwe loopt.
Volledig scherm
Een van de foto's op basis waarvan experts konden zien dat er een wolf op de Veluwe loopt. © Karin van der Sluis

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe