Volledig scherm
© Thinkstock

Zeewolde zit met arbeidsmigranten in de maag

ZEEWOLDE - De gemeente Zeewolde is naarstig op zoek naar een oplossing voor de huisvesting van arbeidsmigranten. De capaciteit van het Polenhotel (600 mensen) wordt volledig benut, aan de illegale bewoning op Buitenplaats Horsterwold (130 personen) moet een einde komen en RCN Zeewolde is niet in beeld om legaal arbeidsmigranten te huisvesten.

Dat blijkt uit de antwoorden van het college op vragen van Zeewolde Liberaal. Die partij voorziet problemen met het vooruitzicht dat er een extra woningbehoefte wordt verwacht van 200 tot 300 arbeidsmigranten, nu de economie aantrekt.

Burgemeester en wethouders erkennen de extra behoefte en stelt dat dit zelfs meer dan 300 kan zijn. In de eindrapportage Vitale Verblijfsrecreatie is vastgelegd dat de gemeente mogelijkheden ziet voor Horsterwold om hier logieshuisvesting van arbeidsmigranten te realiseren. Hier worden wel bepaalde voorwaarden aan gesteld. Zo wordt een centrale exploitatie op een afgescheiden deel van het recreatieterrein verplicht gesteld.

Voor RCN Zeewolde is die optie er niet. Sterker: hier komt de komende jaren de focus op 'kamperen' te liggen. Bestaande recreatiewoningen worden gerenoveerd en er ligt een aanvraag om dit jaar buitendijks nieuwe strandhuisjes te plaatsen.

Voor arbeidsmigranten die langer dan zes maanden in Zeewolde verblijven onderzoekt de gemeente mogelijkheden voor goedkope huisvestingsvormen in de kern.

Veluwe