Verdachten Polle B. uit Zuid-Holland (links) en Charles B. uit Zeewolde (rechts) waren eigenaren van het transportbedrijf dat volgens justitie een drugslijn naar Portugal wilde opstarten.
Volledig scherm
Verdachten Polle B. uit Zuid-Holland (links) en Charles B. uit Zeewolde (rechts) waren eigenaren van het transportbedrijf dat volgens justitie een drugslijn naar Portugal wilde opstarten. © Nicole van den Hout

Zeewolder transportbedrijf met chauffeur uit Deventer verdacht van opzetten ‘cocaïnelijn’ naar Portugal

updateLuxe auto’s, een speedboot, tienduizenden euro’s contant geld en een verzameling koi-karpers. De opbrengsten na invallen in een drugs- en witwaszaak in 2015 liegen er niet om. Vijf verdachten uit onder meer Zeewolde en Deventer hadden volgens het OM met een transportbedrijf vergevorderde plannen voor een drugslijn naar Portugal.

Rechercheurs zijn in 2015 een vermoedelijke drugsbende op het spoor die via Zeewolder transportbedrijf C&P Transport cocaïnetransporten zou organiseren naar het buitenland. De vermeende opdrachtgever is het transportbedrijf onder leiding van eigenaar en hoofdverdachte Charles B. (50) uit Zeewolde en zijn kompaan Polle B. (43) uit Zuid-Holland.

Justitie: ‘Transportbedrijf voerder drugstransporten uit’

Vanochtend was in de rechtbank in Zwolle - vijf jaar na de invallen (!) - de eerste van de drie zittingsdagen in deze volgens justitie omvangrijke drugs- en witwaszaak. Naast de twee eigenaren staan ook chauffeurs Paul B. (62) uit Zeewolde en Jan Willem T. (59) uit Deventer terecht en de ex-partner van eigenaar B. 

Quote

Het wapen was voor onze veiligheid. De drugs voor een feestje in de Ziggo Dome, meer niet.

Charles B. uit Zeewolde, Eigenaar C&P Transport

Eigenaar B. van het transportbedrijf maakte zich volgens justitie schuldig aan het organiseren van drugstransporten door vrachtwagens beschikbaar te stellen en chauffeurs te regelen. 

Daarnaast zijn er tijdens invallen in november 2015 vuurwapens, tasers, kleine hoeveelheden (hard)drugs en tienduizenden euro’s contant geld aangetroffen waarvan de herkomst niet duidelijk zou zijn. 

Grote politieactie met duikteam en honderd agenten

Bij de grootschalige politieactie waren destijds honderd agenten, een duikteam van Defensie en specialistische speurhonden betrokken. Er werd onder meer beslag gelegd op jetski’s, een speedboot, een verzameling koi-karpers en luxe auto’s. 

Hoofdverdachte B. kwam na twee maanden voorarrest al vrij, de andere verdachten zaten enkele dagen vast. Waarom het pas vijf jaar na dato tot een zaak komt, is niet duidelijk.

Tijdens de eerste zittingsdag ging het vooral over de mogelijke voorbereiding van het opzetten van een drugslijn met Portugal. De chauffeurs uit Deventer en Zeewolde die als zzp’ers werden ingehuurd door het transportbedrijf spreken in gesprekken met elkaar over  ‘tien blokken poeder’ die uit Portugal moeten komen.

Eigenaren transportbedrijf ontkennen

De twee eigenaren van C&P Transport ontkennen daar zelf iets mee te maken te hebben. ,,Er was veel meer aan de hand dan dat waar wij van afwisten”, vertelt B. in de rechtszaal over de chauffeurs. Die wilden niet bij de zitting aanwezig zijn. Later zegt hij over transporten: ,,Het waren niet meer dan hersenspinsels.”

Quote

Het dossier is op de plank beland. Ongekend dat het zo lang duurt.

Marcel Nuijten, Advocaat eigenaar B.

Over de aangetroffen (hard)drugs en vuurwapens zegt eigenaar B.: ,,Het wapen was voor onze veiligheid. De drugs voor een feestje in de Ziggo Dome, meer niet.”

Ook verdenkingen van witwassen

Naast gevonden drugs, wapens en vermeend bewijs voor het opzetten van een drugslijn verdenkt het OM de Zeewolder eigenaar van het transportbedrijf ook van witwassen. Bij de invallen vond de politie 42.000 euro aan contant geld. Ook is er in de boeken ruim 276.000 euro aan contante geldstromen aangetroffen, waarvan de herkomst onduidelijk is.

De zaak kwam al in 2015 aan het licht, maar komt nu pas voor de rechter. ,,Ongekend”, vindt de advocaat van B., Marcel Nuijten. ,,Het dossier is op de plank beland.” 

Morgen komt de officier van justitie met toelichting op de zaak tegen het vijftal en zal het Openbaar Ministerie komen tot een eis tegen de verdachten. 

Verslaggever Stefan Keukenkamp volgde de rechtszaak vanochtend. Lees hieronder alles terug in het liveblog.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe