Volledig scherm
St Jansdal stop met externe zorgkeurmerken; ze leveren veel extra werk op, maar hebben weinig toegevoegde waarde, vindt het ziekenhuis. © Ruben Schipper

Ziekenhuizen klaar met keurmerken: te veel werk, te weinig waarde

Ziekenhuis St Jansdal stopt met externe zorgkeurmerken.  Ze hebben geen onderscheidende waarde en behoud hiervan kost veel tijd en geld en gaat dus ten koste van de patiëntenzorg, vindt het Harderwijks-Lelystadse ziekenhuis. Het Deventer Ziekenhuis ging St Jansdal hiermee in mei al voor, in oktober volgen waarschijnlijk meer ziekenhuizen in deze regio.   

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) adviseerde ziekenhuizen begin dit jaar al te stoppen met de vele keurmerken voor de verschillende categorieën patiëntenzorg. De besturen van de medische staven van zeven ziekenhuizen in midden- en oost-Nederland, waaronder St Jansdal, hebben de koppen bij elkaar gestoken over de keurmerken en komen medio oktober met een gezamenlijk standpunt over keurmerken naar buiten. Welke ziekenhuizen en hun medische staven daar precies bij betrokken zijn, willen ze nog niet kwijt. 

Toejuichen

Een woordvoerder van Isala kon zaterdag niet zeggen of Isala een van de zeven ziekenhuizen is die het mes in de zorgkeurmerken zetten. Het Deventer Ziekenhuis behoort daar volgens een woordvoerder niet toe. St Jansdal heeft het besluit afgelopen week ook op het zakelijke sociale netwerk LinkedIn gezet. Daar regent het steunbetuigingen, vooral van mensen die zelf in de ziekenhuisbranche werkzaam zijn. Vrijwel zonder uitzondering juichen ze het stoppen met zorgkeurmerken toe.  

Smiley's

NVZ hoopt dat dit jaar nog, het aantal keurmerken binnen de medisch-specialistische zorg met de helft afneemt; er zijn er meer dan honderd met symbolen als vinkjes, lintjes, hartjes of smiley's. Ze variëren van een keurmerk voor gastvrijheidszorg tot een voor goede stomazorg en van Keurmerk Klompvoetcentrum tot Kwaliteitszegel Dermatologie. De actie maakt onderdeel uit van het plan om de regeldruk en administratielast voor artsen en verpleegkundigen sterk te verminderen. “We willen, net als vele andere zorgaanbieders, af van paarse krokodillen in zorgland”, motiveerde Leonie Boven van de Raad van Bestuur de stap in het eigen bedrijfsmagazine. 

Lasten

Het extra werk voor verpleegkundigen en artsen zit hem in administratieve lasten en het faciliteren van controleurs en inspecteurs die namens de verschillende keurmerken komen kijken of het ziekenhuis wel voldoet aan de kwaliteitscriteria. Bovendien moeten ziekenhuizen sommige keurmerken ook nog eens betalen voor dat keurmerk. Omdat bijna alle ziekenhuizen tal van zorgkeurmerken hebben is de waarde ervan inmiddels verwaarloosbaar, vinden de ziekenhuizen. 

Waarborg

St Jansdal en de NVZ vinden dat er voldoende andere waarborgen zijn voor kwaliteit en veiligheid. Zo hebben ziekenhuizen een eigen kwaliteitssysteem, waarbij de leidraden van keurmerken ook gebruikt worden. Ziekenhuizen beschikken bovendien over kwaliteitsaccreditaties als JCI of NIAZ en monitoren kwaliteit en veiligheid continu. Uitkomsten van geleverde zorg zijn te bekijken op ziekenhuischeck.nl en zorgkaartnederland.nl Ook patiëntenverenigingen houden de kwaliteit en veiligheid van ziekenhuiszorg in de gaten. 

  1. Zeilboten laden als B&B in Harderwijk de batterij op voor intense zomertochten met doodzieke kinderen
    PREMIUM

    Zeilboten laden als B&B in Harderwijk de batterij op voor intense zomertoch­ten met doodzieke kinderen

    Overnachten op een majestueus zeilschip in hartje Harderwijk. Dankzij een speciale ontheffing kan dat deze en volgende winter in de bed and breakfast op tweemaster De Meridiaan en driemaster De Vrijheid. De gemeente wil zo het toerisme in de rustige wintermaanden een oppeppertje geven. Voor eigenaar Ruud Stam is het vooral een fijne overbrugging naar het zomerseizoen, als hij weer het ruime sop kiest met (families van) terminale en ernstig zieke kinderen.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe