Volledig scherm
Strand Nulde is een populaire plek voor dagrecreatie, maar zwemmen wordt voorlopig afgeraden nadat de zogenaamd3e © Bram van de Biezen

Ziekmaker aangetroffen bij Strand Nulde: zwemmen wordt afgeraden

In het zwemwater bij Strand Nulde zijn volgens Provincie Gelderland tijdens metingen te hoge concentraties aangetroffen van mogelijk ziekteverwekkende Escherichia colibacteriën (E. colibacteriën). 

Zwemmen in de populaire recreatieplas bij Putten wordt voorlopig afgeraden, omdat dit maag- of darmklachten kan veroorzaken. Volgende week worden nieuwe metingen gedaan. Als blijkt dat de waterkwaliteit dan goed is, zal de provincie het ‘negatief zwemadvies’ intrekken. Met zonnige, warme dagen in het vooruitzicht, betekent het huidige advies een domper voor dagjesmensen in de buurt van Strand Nulde en exploitant Leisurelands.

Maagdarmklachten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) legt op haar site uit dat de E. colibacterie een darmbacterie is, die bij mensen en warmbloedige dieren voorkomt. Het risico ligt volgens het RIVM met name in de uitbraakpotentie als gevolg van besmet water en/of voedsel. ‘Vooral bij mensen met een verminderde weerstand veroorzaakt E. coli infecties buiten de darm, waaronder bloedstroominfecties.’

Hoewel E. coli onder normale omstandigheden geen ziekte veroorzaakt bij de mens, is het volgens het RIVM de meest voorkomende verwekker van urineweginfecties. ‘Bepaalde varianten kunnen ook maag-darmklachten veroorzaken, met soms ernstige bijkomende ziekteverschijnselen’.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe