Volledig scherm
PREMIUM
Jos Tolboom, voorzitter van de vakgroep melkgeiten van landbouworganisatie LTO, uit Hoogland heeft zelf 900 melkgeiten en 300 geiten in opfok. © Cees Wouda

Zo kon de geitenstapel in Oost-Nederland ondanks een geitenstop toch toenemen

Gelderland heeft het afgelopen jaar 6 procent meer geiten erbij gekregen. Ook in de provincies Flevoland (4,8% )en Overijssel (5,3%) nam het aantal geiten bij landbouwbedrijven toe. Opvallende cijfers, want in alle drie provincies werd een geitenstop ingevoerd. Toch is er een simpele verklaring voor de toegenomen geitenstapel.

Gelderland en Brabant zijn dé geitenprovincies van Nederland. Beide provincies houden meer dan de helft van alle geiten in Nederland, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS. De voornaamste geitenprovincies voerden in 2017 een geitenstop in. Gelderland en Noord-Brabant kozen hier destijds voor in verband met mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden. Volgens het RIVM hebben mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen vaker longontsteking, en een minder goede longfunctie.

  1. Kerstbomenverkoop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’
    PREMIUM
    Poll

    Kerstbomen­ver­koop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’

    Dág Sinterklaasje, welkom kerstboom: deze week komt de verkoop flink op gang. Het zijn de weken waarin een bedrijf als Tuinland met vestigingen in Zwolle en Wilp zo’n 25 procent van zijn jaaromzet draait. ,,Gelukkig krijgen we geen sneeuw, want dan scheelt ons dat enorm. Dan verkopen we minder bomen”, zegt André Eshuis, die zich namens het bedrijf met de verkoop van de kerstbomen bezighoudt.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe