Deze inwoners van Oost-Nederland doen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen (en nu weet jij wie het zijn)
VerkiezingenDe eerste stem moet nog worden uitgebracht, maar voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15, 16 en 17 maart werd begin februari al een record gevestigd. Nog nooit deden zoveel partijen mee, er staan er 37 op het enorme stembiljet. Ruim 1500 mensen waar je op kunt stemmen, met daarbij tientallen kandidaten uit Oost-Nederland. Waarom is dat belangrijk? En vooral: wie zijn het allemaal?
Wij stellen de regionale kandidaten aan je voor van partijen die volgens de Peilingwijzer een serieuze kans maken op een zetel. Klik op de linkjes in het onderstaande kader om meer over hen te weten te komen:
Van Oost-Nederland naar Den Haag
Politici uit Noord- en Zuid-Holland zijn oververtegenwoordigd op de kandidatenlijsten, blijkt uit data. Volgens een analyse van persbureau ANP en dataplatform LocalFocus spant Zuid-Holland de kroon. Ruim 21 procent van de Nederlanders woont hier, terwijl ruim 26 procent van de kandidaten voor de Tweede Kamer hier vandaan komt. Oost-Nederland komt er minder goed af. Overijssel en Gelderland zijn namelijk ondervertegenwoordigd:
Op basis van de laatste Peilingwijzer, een gemiddelde van meerdere politieke peilingen, maken vijftien partijen serieus kans op een zetel in de nieuwe Tweede Kamer. Dit gaat om de dertien partijen die bij de laatste verkiezingen in 2017 werden gekozen en de nieuwkomers JA21 en Volt. De ChristenUnie is de partij met de meeste kandidaten uit het verspreidingsgebied van deze krant, met Eppo Bruins uit Ermelo als grootste kanshebber op een zetel. Ook de VVD en de SGP hebben de nodige kandidaten uit deze regio op hun stembiljet staan.
Problemen in de regio
Hoogleraar politieke partijen Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen denkt dat het verkiezingsprogramma en de lijsttrekker doorgaans het belangrijkste zijn voor kiezers om op een bepaalde partij te stemmen. Maar volgens hem kan het voor partijen wel degelijk nut hebben om regionale kandidaten op de kieslijst te zetten.
,,Ik denk wel dat regionale kandidaten belangrijk zijn voor het representatieve proces. Als het allemaal uit de Randstad komt, kunnen kiezers zich ook niet vertegenwoordigd voelen. En die regionale kandidaten nemen natuurlijk wel kennis mee van problemen die in de regio spelen. Gevoeligheden en vraagstukken die in de regio’s leven kunnen de Tweede Kamer in worden gebracht door mensen die daar mee te maken hebben.”
Ingewikkelde puzzel
Of het een partij ook echt extra stemmen oplevert als er veel regionale kandidaten buiten de Randstad op de lijst worden geplaatst, is volgens Voerman lastig te zeggen. Dat kan volgens hem ook wisselen per partij. ,,Het CDA is een partij die zich sterk op de regio profileert, daar kan het dan wel een rol spelen.” In Oost-Nederland kiest het CDA er bijvoorbeeld voor om veel regionale lijstduwers aan de bestaande kieslijst toe te voegen. Voerman: ,,Het opstellen van een kandidatenlijst is een hele ingewikkelde puzzel en de regionale vertegenwoordiging is daar een deeltje van.”
Keuzes
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen legde de Stentor vragen voor aan tientallen kandidaten op het stembiljet. Niet alle kandidaten van alle 37 deelnemende partijen komen in onze verkiezingsserie aan het woord. De kandidaten die in deze serie voorbijkomen staan op de kieslijst van een partij die volgens de Peilingwijzer op dit moment serieus kans maakt op minimaal 1 zetel in de Tweede Kamer. De Peilingwijzer is het gemiddelde van meerdere politieke peilingen.
Het gaat in dit geval om de partijen VVD, PVV, CDA, D66, GroenLinks, PvdA, SP, ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren, DENK, 50Plus, Forum voor Democratie, JA21 en Volt. De PVV heeft aangegeven niet te willen meewerken aan deze serie en de PvdA en Volt hebben geen kandidaten uit het verspreidingsgebied van onze krant op hun lijst staan, op (regionale) lijstduwers na.
Aan de kandidaten van de andere bovengenoemde partijen hebben wij vier vragen voorgelegd, met uitzondering van de (regionale) lijstduwers. In het kader aan het begin van dit verhaal kun je per regio meer over de kandidaten lezen. Zutphen ontbreekt in die lijst. Bij de vijftien partijen in deze serie staat geen kandidaat uit Zutphen op de lijst, (regionale) lijstduwers tellen in dit geval niet mee.
Hoe goed ken jij ‘onze’ kandidaten? Test het hieronder met onze quiz!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMOost-NL stemt
Emmeloord houdt adem in om aanleg Lelylijn: volgt na de belofte dit keer wel het spoor?
De geesten zijn rijp om miljarden uit te trekken voor nieuw spoor tussen de Randstad en het Noorden. Door de ligging aan deze Lelylijn verwacht Emmeloord flink te groeien. Maar er is ook argwaan. Houden politici dit keer woord of blijft het polderdorp een gebroken belofte meetorsen? -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
Tweede Kamer2
Hoe stemde jouw gemeente? Bekijk hier alle uitslagen van de verkiezingen
De stembussen zijn dicht, Nederland heeft gestemd! Check hierboven op de kaart hoe er in jouw gemeente gestemd is, en wat de stemming betekent voor de zetelverdeling in de Tweede Kamer. Blijft de VVD de grootste? En zijn er nieuwkomers in de Kamer? Je ziet het hier als eerste. -
PREMIUMOost-NL Stemt
Uitnodiging aan nieuwe minister: ‘Kom eens fietsen op de Veluwe om gevolgen stikstofcrisis te zien’
De stikstofcrisis gaat niet alleen over vliegvelden en snelwegen. Het treft ook gemeenten en op nog kleinere schaal haar inwoners. Zo krijgen ze het in Nunspeet maar niet voor elkaar om een fietspad met 20 centimeter te verbreden en moest Cassandra Steenkist ineens de verbouwing van haar keuken stilleggen. ,,We zitten gevangen in de regels’’, zegt wethouder Mark van de Bunte. Hij nodigt de nieuwe stikstofminister bij deze vast uit om op de Veluwe te komen fietsen.
-
1579 kandidaten voor 150 zetels
Ongeveer 13,2 miljoen Nederlanders mogen de komende dagen hun stem uitbrengen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Een aantal cijfers over de verkiezingen op rij: -
video
Zetelzoekers | Caroline van der Plas (BBB) uit Deventer: ‘Wij zijn dark horse van deze verkiezingen’
Wie zijn de politici uit Oost-Nederland die zich verkiesbaar stellen voor de Tweede Kamer? In de serie Zetelzoekers gaat Stentor-verslaggever Jeroen Pol het gesprek met ze aan. Waar komen ze vandaan, wat drijft ze en wat zijn ze van plan? Vandaag de zevende aflevering met Caroline van der Plas (53) uit Deventer, de nummer één op de lijst van de BoerBurgerBeweging. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd.