Documentaires

NIEUW
13:09
Geselecteerd Speelt nu af

Kun je met jouw gedachtes een computer aansturen?

Mensen die geheel verlamd zijn, kunnen niet of nauwelijks communiceren. Het enige wat vaak nog beweegt zijn hun ogen. Deze mensen zitten letterlijk opgesloten in hun lichaam. Jinne Geelen, biomedisch ingenieur aan de TU Delft onderzoek in samenwerking met het UMC Utrecht hoe deze mensen zichzelf straks toch weer verstaanbaar kunnen maken. Volgens Geelen zou dit mogelijk kunnen zijn door computers te koppelen aan hun hersenen.

NIEUW
15:19
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom is het zo moeilijk om iets af te leren?

Een fabuleuze swing, een fantastische smash of een geweldige vrije trap: een beweging perfect onder de knie krijgen is een complex proces. Maar het omgekeerde is helemaal moeilijk: hoe leer je een slechte backhand af als je dat al jarenlang verkeerd doet? Volgens bewegingswetenschapper Peter Beek (Vrije Universiteit) ligt het probleem in de structuur van onze hersenen.

NIEUW
15:54
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom is spijt zo’n verschrikkelijk pijnlijke emotie?

Een mislukte tattoo, een geheim doorvertellen van je beste vriend of nét niet op tijd die mooie vakantie-deal geboekt. Spijt is een pijnlijke emotie. Toch is het ook erg nuttig. Volgens economisch psycholoog Marcel Zeelenberg (Tilburg University) is spijt zelfs essentieel voor het maken van keuzes.

NIEUW
14:06
Geselecteerd Speelt nu af

Ben je na het eten ook echt zo vol als je je voelt?

Een lekkernij met weinig calorieën kan het gevoel van een volle maag oproepen. Klopt het dat onze hersenen de maaginhoud kunnen ‘beïnvloeden’?

NIEUW
13:22
Geselecteerd Speelt nu af

Word je blind van je beeldscherm?

Universiteit van Nederland: Word je blind van je beeldscherm?

NIEUW
16:12
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe kan een dier jouw dokter zijn?

Soms wordt de aanwezigheid van paarden of honden gezien als helend voor mensen met fysieke of psychische klachten. Maar hebben dieren serieus een inbreng? Een spreekkamer lijkt op het eerste gezicht niet de meest logische plaats om een hond of paard aan te treffen. ,,Uiteraard niet om diagnoses te stellen of medicijnen voor te schrijven, maar als psycholoog of coach gebeurt het misschien vaker dan je denkt”, aldus psycholoog Theo Verheggen (Open Universiteit). Uit onderzoek is gebleken dat patiënten die in het ziekenhuis liggen, maar toch regelmatig contact hebben met hun huisdier, sneller genezen. Zij hebben een lagere bloeddruk, maken minder van het stresshormoon cortisol aan en ervaren minder pijn.

NIEUW
00:26
Geselecteerd Speelt nu af

Levenslucht BNNVara

Trailer van de documentaire Levenslucht van BNNVara

Aanbevolen documentaires series