Volledig scherm
Een schetsontwerp van een gerenoveerd gemeentehuis in Twello, van architectenbureau Atelier PRO. © gemeente Voorst

15,3 miljoen euro nodig voor ambtenarenpaleis Voorst

Het verbouwen en daarmee verduurzamen van het gemeentehuis van Voorst vergt een investering van 15,3 miljoen euro. Dat blijkt uit het projectplan dat het college naar de raad heeft gestuurd. 

Die investering komt neer op een jaarlijkse kostenpost van ruim 800.000 euro per jaar, veertig jaar lang. Als de rente stijgt of de aanbesteding ongunstig uitvalt, kan het bedrag verder oplopen.

De verbouwing en vooral verduurzaming van het gemeentehuis is nodig, omdat het raadhuis in Twello over een paar jaar niet meer aan de wettelijke duurzaamheidseisen voldoet. De gemeente Voorst wil het daarom in een keer goed aanpakken, en gaat voor het energieneutraal maken van het huidige onderkomen. In feite betekent dit dat het gemeentehuis volledig wordt gestript en alleen het skelet van het gebouw nog overeind blijft. 

Tijdens de verbouwing wijkt de gemeente uit naar eigen gebouwen. De tijdelijke huisvesting waarvan gebruik wordt gemaakt is het voormalige schoolgebouw van het Veluws College in Twello. Als dat nodig is wordt ook gebruikgemaakt van nog beschikbare ruimte in het Kulturhus - eveneens in Twello. 

Eerder schoot de gemeenteraad van Voorst een voorstel voor nieuw- of verbouw af, omdat dat plan volgens de lokale politici niet goed onderbouwd was. Aan dat plan ging alleen een oriënterend onderzoek en een uitwerking van vier scenario's vooraf. Maar de politiek vond de voorgestelde verbouwing te duur en het stadhuis zou ook kleiner kunnen, vonden de raadsleden. 

Er volgde op verzoek van de raad een nieuw, uitgebreider onderzoek, dat 145.000 euro kostte. Dat leverde dus geen voordeliger alternatief op. De gemeenteraad moet de huidige plannen nog wel goedkeuren.

Volledig scherm
Het huidige gemeentehuis in Twello. © Google
  1. Voorst pakt viering 75 jaar bevrijding groots aan

    Voorst pakt viering 75 jaar bevrijding groots aan

    Het naspelen van de historische landing van het prinselijk gezin op luchthaven Teuge moet één van de hoogtepunten worden van de viering van 75 jaar vrijheid in Voorst. De gemeente besteedt hier in 2020 uitvoerig aandacht aan. Belangstellenden kunnen onder meer evenementen, exposities, lesprogramma’s en een interactieve fietsroute verwachten. Zelf steekt de gemeente hier 50.000 euro in. Daarnaast mikt zij op 82.000 euro subsidie van de provincie voor twee centrale projecten.

Apeldoorn