Volledig scherm
© Thinkstock

Alternatief voor glasvezel buitengebied Voorst

TWELLO/WILP - De oplossing voor het van snel internet verstoken buitengebied hangt letterlijk in de lucht, en is nu bovendien vrij eenvoudig bereikbaar. Twintig bewoners uit de gemeente Voorst willen zichzelf binnen drie maanden tijd voorzien van internet via een straalverbinding. Glasvezel door de lucht met gegarandeerde snelheden, zo luidt de belofte.

Helemaal nieuw is de technologie niet. Zo zijn er in de regio al enkele boerenbedrijven die een zendmast op hun erf hebben, waarvan weer enkele tientallen huishoudens mee profiteren. Nieuw is wel dat de technologie binnen handbereik komt; in Voorst nemen ze deel aan een proef waarbij het semi-bedrijfsmatig wordt aangeboden.

Dat werkt zo: als er tachtig huishoudens binnen een straal van tien kilometer zijn gevonden die bereid zijn eenmalig 600 euro te investeren in zendmast en ontvangstapparatuur, dan kan het draadloze netwerk worden 'uitgerold'. Daarna kunnen deze huishoudens voor 42 euro per maand internetten en bellen, en met tv erbij kost dat 53 euro.

In tegenstelling tot CIF, dat glasvezel aanlegt in grote gebieden waar minimaal de helft van alle adressen meedoet, hoeven huishoudens niet levenslang tien euro per maand te betalen bovenop hun abonnement. Bovendien is de draadloze verbinding al na een jaar opzegbaar.

Langzaam
Ilse Haagen uit Wilp-Achterhoek is een van de drijvende krachten achter de werkgroep Internet Buitengebied Voorst. "Ik had geen zin om nog jaren te moeten wachten tot er hier glasvezel wordt aangelegd", zegt zij. Via sociale media kwam Haagen in contact met Peter Ebbelink uit Woerden, die het draadloze internet gaat aanbieden met zijn bedrijf Stiveca. Zijn dienst ontstond eveneens uit ergernis: Ebbelink baalde zo van het langzame internet in zijn huis, dat hij besloot op eigen kosten een snelle verbinding aan te leggen. "Inmiddels zijn er hier vijftig huishoudens aangesloten."

Het initiatief in Wilp-Achterhoek behoort bij de eerste projecten van Stiveca, samen met collectieven in Kootwijkerbroek en Kockengen (Utrecht). "Dit kan een oplossing zijn voor buitengebieden in heel Nederland", stelt Ebbelink. "Mits er tachtig huishoudens meedoen." In Voorst moet binnen tien weken het benodigde aantal huishoudens zijn gevonden. Is dat gelukt, dan kan het binnen enkele weken draaien. Het hoofdsignaal komt dan overigens bij Haagen om de hoek vandaan, van het Twellose bedrijf TWS.

Draadloos
Haagens denkt niet dat het draadloze internet de aanleg van een glasvezelnetwerk in de weg hoeft te staan: "Dit moet niet in de plaats komen van glasvezel; we schrijven ons waarschijnlijk alsnog gewoon in bij CIF; een glasvezelverbinding blijft immers een meerwaarde voor een huis. Het duurde me alleen te lang voor het zover is."

Vorige week werd bekend dat CIF eerst nader onderzoek wil doen voor het begint met het aanleggen van glasvezelnetwerk in het buitengebied van de Noord-Veluwe en Voorst. Met het aansluiten van de circa 40.000 aansluitingen zou dit voorjaar worden begonnen. Een nieuwe planning volgt eind deze maand. Ebbelink heeft inmiddels ook aanvragen uit Herxen en Wijhe.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Apeldoorn