Volledig scherm
© ANP

Bejaarde vrouw uit Klarenbeek maakt het goed

KLARENBEEK - Het gaat goed met de vrouw (83) uit Klarenbeek (gemeente Voorst) die vier dagen lang in de bittere kou in haar tuin lag. Dat vertelt haar zoon, die anoniem wil blijven. ,,Ze moet nog even in het ziekenhuis blijven, maar is goed bij!”

De zoon was vrijdag op bezoek bij zijn moeder, zoals hij veelvuldig deed. ,,Ze had griep, dus ik maakte me wel zorgen.” Vlak na zijn vertrek, struikelt de bewoonster, waarschijnlijk over de wortel van een boom. Ze kan niet meer overeind komen. De ‘valplek’ is vanaf de straat niet te zien door de dichte bossen. En buren wonen honderden meters verderop, dus schreeuwen heeft geen zin. Enige geluk bij een ongeluk; ze is door haar griepje warm aangekleed en draagt zelfs tuinhandschoenen.
Haar zoon belt zaterdagochtend voor het eerst om te checken hoe het met haar gaat, maar ze neemt uiteraard niet op.

Griepje
De volgende dag ook niet. ,,Dan maak je je niet meteen zorgen. Mijn moeder wil juist niet dat we continu belden, ze houdt van de vrijheid. Als ik te vaak belde, kreeg ik de wind van voren. En dat begrijp ik volledig”, lacht hij. Toch blijft de zoon zich zorgen maken. Een onderhuids gevoel. ,,Met name door dat griepje. Ik droomde zelfs over Klarenbeek, alsof ik doorhad dat er iets mis was.”

Als er maandag nog geen contact is, rijdt de in Drenthe woonachtige zoon naar Klarenbeek. Daar vindt hij eerst niemand. De hulpdiensten en buren worden ingeschakeld. De zoon besluit de route naar de postbus op landgoed te onderzoeken en hoort een geluidje. Het is zijn moeder. Ze zit half rechtop en zwaait. ,,Ze was aan het einde van haar Latijn, maar erg blij om ons te zien!”

Lichaamstemperatuur
De vrouw wordt meteen naar het ziekenhuis gebracht. Haar lichaamstemperatuur is gezakt naar 34 graden. Maar al snel gaat het beter. ,,Ze maakte na een halfuur al weer een grapje.” De zoon stoort zich er aan dat het net lijkt alsof hij en zijn broer nooit op bezoek kwamen bij hun moeder. ,,Want we gaan bijna wekelijks.”

Ook het verhaal over de reeën die haar bezocht zouden hebben, verwijst hij naar het rijk der fabelen. ,,Ze grapte kort nadat ze gevonden was dat ze altijd al eens tussen de reeën had willen slapen. Maar ze waren er niet echt.” Hoe lang zijn moeder nog in het ziekenhuis moet blijven, is nog onbekend. Voor de zoon staat wel vast dat hij geen etmaal later had kunnen komen, want dat had ze waarschijnlijk niet overleefd. ,,Ik ben blij dat ik naar mijn gevoel heb geluisterd en langs ben gegaan.”

Apeldoorn