Brandweer na grote brand in Wilp: ‘Inspecteer speelplekken en gewassen op roetdeeltjes’

videoDoor de grote brand bij afvalverwerker Attero in Wilp zijn in de wijde omgeving roetdeeltjes terecht gekomen. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) heeft daarom een dringend advies voor omwonenden.

De VNOG adviseert om speelplekken te inspecteren op roetdeeltjes. Roetneerslag op speeltoestellen kunnen met warm water & zeep worden verwijderd. Ook kunnen omwonenden met een zandbak bij zichtbare roetvervuiling de toplaag van het zand in de zandbak verwijderen en vervangen door schoon zand.

Gewassen

‏Daarnaast is er ook kans dat er roetdeeltjes op gewassen in tuinen en moestuinen terecht zijn gekomen. De brandweer raadt ten strengste af om deze gewassen te eten. Gewassen die geteeld worden in kassen waarvan de ramen dicht stonden, kunnen gewoon worden genuttigd. Verder wordt boeren geadviseerd om de weilanden te controleren op grote brokken depositie. Grote brokstukken kunnen volgens de veiligheidsregio met handschoenen worden opgepakt en als klein chemisch afval worden ingeleverd bij de gemeente.

Nablussen

‏Na ongeveer zes uur blussen werd tegen 03.00 uur gemeld dat de brand onder controle was. Vervolgens werd begonnen met de nabluswerkzaamheden. Om 11.00 uur volgde een bericht dat de brandweer klaar was met nablussen. Vanwege de harde wind werd zand gebruikt om het vuur te bestrijden. Brandweerkorpsen uit Apeldoorn, Deventer en Voorst werden opgeroepen om de grote brand te blussen.

NL-Alert

De brandweer had mensen in de omgeving al gewaarschuwd dat ze ramen en deuren moesten sluiten en de ventilatie moesten uitzetten. Ook werd een NL-Alert verstuurd. Over de oorzaak van de brand in Wilp is nog niets bekend. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Bij Attero in Wilp wordt per jaar zo’n 225.000 ton gft-afval verwerkt en er wordt elektriciteit gewonnen met een vergistingsinstallatie. Begin dit jaar woedde brand bij een vestiging van Attero in Wijster (Drenthe). Daarbij kwam dioxine vrij. Ook bij Attero in Tilburg was in januari brand.

De brand bij afvalverwerker Attero in Wilp vanuit de lucht.
Volledig scherm
De brand bij afvalverwerker Attero in Wilp vanuit de lucht. © News United
De brand bij Attero in Wilp leverde veel rookontwikkeling op.
Volledig scherm
De brand bij Attero in Wilp leverde veel rookontwikkeling op. © Pim Velthuizen
}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Apeldoorn