Volledig scherm

Brief de Stentor-verslaggeefster raakt echtgenote Jan Terlouw

TWELLO - De emotionele toespraak die Jan Terlouw in de Wereld Draait Door hield (hij pleitte woensdag voor een samenleving waarin men elkaar weer vertrouwen kan) leidt tot een open brief van Stentor-verslaggever Laura Cuijpers (30). De krant drukte hem af op de voorpagina. "U heeft mijn generatie laten zien dat er nog oprechtheid bestaat", schreef ze. In Twello, bij het echtpaar Terlouw werd dat vandaag weer met emoties ontvangen. "Deze brief heeft mij tot tranen toe weten te beroeren", zegt echtgenote Alexandra. "Mijn man is de hele dag ontzettend druk met afspraken, maar ik weet zeker dat hij deze lieve Laura zal willen ontvangen"

Op social media wordt positief gereageerd op de brief van Laura aan Jan Terlouw. Hieronder enkele van de reacties:

Lees hieronder de open brief van Laura Cuijpers aan Jan Terlouw:

Wat een verademing. Eindelijk, eindelijk zag ik weer oprechte empathie in de ogen van iemand die in een praatprogramma het woord nam. U keek me tijdens uw pleidooi in De Wereld Draait Door recht in de ogen. Ik voelde dat het menens was. Het klimaat staat op omvallen, het onderling vertrouwen is weg en de touwtjes hangen niet meer uit de brievenbus. U heeft het tegen mij en over mijn toekomst.

U had net een paar jaar uw politieke carrière in Den Haag gedag gezegd toen ik werd geboren. Het was 1986, de wereld zag er ook toen anders uit. In mijn jeugd had ik welgeteld één vriendinnetje bij wie ik naar binnen kon via een touwtje. Verstopt achter de brievenbus. Dat laatste touwtje als symbool van een laatste restje heimelijk vertrouwen bleef in mijn hoofd rondzingen nadat u was uitgesproken. Ik vraag me af of uw woorden ons nog kunnen redden in een tijd van wantrouwen en klimaatdestructie.

U heeft een goed leven.gehad, zei u woensdagavond. En dat gunt u ook de jongere generatie, mij dus. U groeide op in na-oorlogse wederopbouw, groeiende welvaart en de verzorgingsstaat. Ik groeide op in het staartje van die welvaart. Ik ging van onbezorgd studeren tot geen baan kunnen vinden na de crisis. Sindsdien is de wereld er niet mooier op geworden. Angst voor vluchtelingen, voor elkaar en voor de toekomst zie ik dagelijks voorbijkomen op mijn Facebooktijdlijn. Politici schreeuwen om het hardst ten einde zieltjes te winnen.

Ik kan nu natuurlijk gemakkelijk naar de ouderen wijzen. Zij hadden beter moeten weten. Zij hebben mijn generatie met hun erfenis opgezadeld: de plastic soep in de oceaan, het kappen van oerwoud, een gigauitstoot van CO2 die de ijskappen doet smelten. Maar ook uw generatie heeft deze ellende niet gewild en het is de vraag of wij jongeren het tij wél kunnen keren. Aan het grote aantal boze blanke mannen te zien dat zich op social media uitspreekt lijkt een samenleving waarin we rekening houden met elkaar verder weg dan ooit.

Heb weer vertrouwen in elkaar, zegt u. Het raakt me, het is een prachtige oproep, maar een oplossing is het niet. De gevestigde politiek heeft nou eenmaal geen antwoord gehad op de onderhuidse gevoelens en negatieve gevolgen van de economische groei. Het leven dat u heeft gehad, en u mij zo gunt, zal ik nooit meemaken. Het is niet meer zoals het was. De weg van het wantrouwen is ingeslagen, de touwtjes in de brievenbus behoren tot het verleden.

Hoe dan wel verder, ik weet het ook niet. Maar als uw betraande ogen ons niet alleen ontroeren maar ook in beweging zetten, kunnen we de toekomst ten minste met een flinke dosis moed tegemoet treden. U heeft mijn generatie laten zien dat er nog oprechtheid bestaat, en dat er ook voor politici die niet schreeuwen een podium is. Het gaf mij het gevoel, net als al die anderen die uw boodschap met elkaar deelden, dat het vertrouwen voor de toekomst en in elkaar er toch nog is.

Apeldoorn