Volledig scherm
Plofkraak bij de Rabobank in Twello. © Ronny te Wechel

Celstraffen geëist na plofkraak op Rabobank in Twello

Tegen vier van de vijf verdachten die door justitie verantwoordelijk worden gehouden voor de zware plofkraak in september 2016 in Twello, zijn vandaag bij de rechtbank in Almelo celstraffen geëist. Voor één verdachte werd vrijspraak gevraagd, wegens gebrek aan bewijs. Alle vijf ontkennen elke betrokkenheid, of zwijgen in alle talen.

De plofkraak bij de Rabobank, zo rond 04.00 ’s nachts op 23 september, zorgde er voor dat zo’n beetje heel Twello rechtop in bed zat. Twee grote explosies vernietigden de pinapparaten in het centrum. Op beelden van een bewakingscamera’s is te zien dat er drie daders zijn. Zij gingen er met de buit van ruim 270.000 euro vandoor.

Aanhouding

De recherche volgde op dat moment al Amsterdammer Tim R. (28) en Yobel D. (27) uit Diemen, omdat ze ook van andere plofkraken verdacht werden. Zij werden de dag voor de kraak in Twello gezien met Noël T. (32) uit Twello. De politie viel daarom kort na de explosies, zo rond half zeven ’s ochtends, de woning van T. binnen. Daar werden naast T., D., en R. ook verdachten Issam L. (25) uit Amstelveen, Diego P. (45) uit Twello aangehouden.

Zwijgen

Alle vijf moesten ze zich vandaag verantwoorden voor de rechter. T. ontkent in alle toonaarden. De andere vier verdachten deden er vooral het zwijgen toe. Volgens de officier van justitie zijn dna sporen van R. en D. gevonden op kledingstukken en andere goederen die bij de plofkraak gebruikt zijn. De vijf advocaten vroegen om vrijspraak. Tegen D. en R. werden celstraffen van vier jaar geëist, tegen T. en P. drie jaar gevangenisstraf.

De Rabobank diende een claim van ruim 2 ton in, grotendeels voor het herstel van de schade aan het pand. Ook andere bedrijven liepen schade op, omdat de brokstukken tientallen meters verderop terechtkwamen.

De rechtbank doet uitspraak op 24 oktober. 

  1. Wat haalt een lagere snelheid op de snelweg  nou uit voor plaatsen die er dichtbij liggen?
    Vraag van de week

    Wat haalt een lagere snelheid op de snelweg nou uit voor plaatsen die er dichtbij liggen?

    De snelheid op delen van de A1 en A50 gaat omlaag naar 100 kilometer per uur, als het aan de politiek in Apeldoorn ligt. Ook sommige provinciale politici willen lagere limieten op snelwegen, D66 bepleit het landelijk. Dat is beter voor het milieu, veiliger, en gezonder voor de directe omgeving. Hoeveel precies? Dat is niet eenvoudig te zeggen - want afhankelijk van meerdere factoren.

Apeldoorn