Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

‘Crimineel geld’ uit Twello moet terug in staatskas

De 46-jarige Veruschka L. uit Twello moet acht maanden de cel in en 119.753 euro terugbetalen aan de Staat. De rechtbank in Zutphen acht bewezen dat zij betrokken was bij het witwassen van geld dat haar man Diëgo P. (46) verdiende met criminele activiteiten.

L. kwam twee weken geleden niet opdagen in de Zutphense rechtbank, toen haar zaak werd behandeld. Haar advocaat voerde daarom het woord. Hij vond dat er onvoldoende bewijs was om zijn cliënt te veroordelen voor de witwaspraktijken. ,,Want dan moet er wel eerst aannemelijk worden gemaakt wat voor illegale praktijken er ten grondslag liggen aan dat geld’’, zei hij toen.

Voordeel

De officier van justitie vond dat er wel genoeg bewijs was dat de vrouw op zijn minst voordeel heeft genoten van het criminele geld en eiste naast de acht maanden cel het terugbetalen van 121.953,89 euro.

De rechtbank kon de officier daar grotendeels in volgen. Een bedrag van 2185 euro is wat haar betreft echt alleen opgebruikt door de man van L., dus die hoeft ze niet terug te betalen.

Volgens haar advocaat kreeg Justitie P. op de korrel na een plofkraak, waar hij vervolgens van werd vrijgesproken. ,,Maar voor het strafrechtelijk onderzoek in die zaak, waren al wel de financiën van meneer en zijn vrouw doorgelicht. En daar kwamen ze een gat tegen tussen de inkomsten en de uitgaven.’’

Klussen

Zes jaar lang werd er door het stel jaarlijks 20.000 euro meer uitgegeven dan was binnengekomen, bleek uit onderzoek. Dat komt neer op ruim 1500 euro per maand. Volgens P. verdiende hij dat zwart bij met klussen en wist zijn vrouw ook niks van de achtergrond.

Haar advocaat stelde dat zij daar inderdaad niks van wist. Haar man werd eerder al veroordeeld tot een jaar cel en het terugbetalen van het volledige bedrag.

Apeldoorn