Volledig scherm
© Shutterstock

Dwangsom voor ponypoep-zaak Wilp was terecht, oordeelt Raad van State

De Raad van State vindt dat de gemeente Voorst niet draconisch van stapel is gelopen door een inwoonster van Wilp een dwangsom op te leggen tegen het niet afvoeren van ponymest. 

De raadsman van de dierenliefhebster noemde de opgelegde gemeentemaatregel eerder nog ‘veel te vaag’. De dwangsom was echter duidelijk genoeg en heeft bovendien geholpen, bleek uit de uitspraak die de Raad woensdag deed.

5.000 euro boete

Het ging om een zaak tussen de gemeente Voorst en een vrouw die zes pony’s hield aan de Zwarte Kolkstraat in Wilp. De vrouw mocht van de gemeente geen mest opslaan op het terrein. Als ze dat toch deed, zou ze een dwangsom van 500 euro per dag krijgen met een maximum van 5.000 euro.

De zaak kwam aan het rollen nadat omwonenden klaagden over vliegen en ander ongedierte die afkomstig zouden zijn van mesthopen die her en der op het terrein aan de Zwarte Kolkstraat tegen de A1 lagen.

Trekkertje met aanhanger

Het mestprobleem met de pony’s bleek in de aanloop van de zaak al te zijn opgelost. Een gemeentewoordvoerder liet foto’s zien van een aanhanger vol mest en voegde daaraan toe: ,,Mevrouw heeft een trekkertje met aanhanger gekocht en voert de mest nu regelmatig af naar een bevriende een agrariër.’’

Het bestuursrechtscollege concludeerde mede daardoor dat de dwangsom effect heeft gehad.

Apeldoorn