Het onderzoek in en rond de vakantiewoning begon meteen na de gruwelijke ontdekking. Foto Vincent Jannink
Volledig scherm
Het onderzoek in en rond de vakantiewoning begon meteen na de gruwelijke ontdekking. Foto Vincent Jannink

(gesloten) Live: rechtszaak 'Joey en Jayden'

ZUTPHEN/TERWOLDE - Verbijstering en ongeloof. Die emoties overheersten een jaar geleden nadat bekend was geworden dat een moeder haar twee zoontjes had gedood op De Scherpenhof in Terwolde. Vandaag moet moeder D.R. zich voor de rechtbank in Zutphen verantwoorden voor haar rol in dit gezinsdrama. Justitie gaat er vanuit dat zij Joey (10) en Jayden (7) in de nacht van 16 op 17 januari 2012 met een mix van medicijnen om het leven heeft gebracht. Politieagenten troffen de levenloze lichamen van de broertjes aan in een recreatiewoning. R. was zelf zwaargewond. Zij werd op 18 januari aangehouden in het ziekenhuis en zit sindsdien vast.

Volgens de Inspectie Jeugdzorg is de hulpverlening aan het oorspronkelijk uit Spijkenisse afkomstige gezin schromelijk te kort geschoten.

Van de rechtszaak tegen moeder R., die om 9.15 uur is begonnen, is hieronder een live-verslag te volgen.
Ververs de pagina voor de laatste updates.

Uit de rechtbank:

13.12 Raadsman van R: ,,Cliente is nog niet eens aan rouwverwerking begonnen. En daarna zal een jarenlange behandeling nodig zijn.''

Enkele passages uit laatste woord van verdachte R: ,,Ik vind dat ik eigenlijk geen recht van spreken heb. Ik kan niet ongedaan maken wat er op die gruwelijke dag is gebeurd. Ik ben niet de enige die gefaald heeft. Mijn knullen en ik hebben heel hard om hulp geschreeuwd. Voor mijn jongens is het nu helaas te laat. Nog steeds sta ik te schreeuwen om hulp. Ik erken dat ik een borderliner ben en dat ik heb gefaald. Maar dit geldt ook voor de hulpverleners en mensen om ons heen. Geef me alsjeblieft de hulp die ik nodig heb. Laat me niet nog eens 42 jaar aanmodderen.''

dinsdag 5 februari 13.30 uur volgt uitspraak in deze zaak.

-

13.06 Officier van justitie blijft bij haar verhaal: ,,Ik sluit niet uit dat het verhaal van mevrouw R. haar verhaal is. Maar op basis van het dossier kom ik tot mijn conclusie van ongeloofwaardigheid van haar relaas.'' ,,Ik snap dat zij in een gecompliceerd rouwproces zit, maar daar is TBS niet voor bedoeld'', aldus de officier van justitie.

-

13.03 raadsman doet de rechtbank de suggestie van een aanzienlijk kortere celstraf met oplegging van TBS. R. wil zelf ook worden geholpen, benadrukt de advocaat.

-

12.57 Raadsman van R.: ,,Zij had het gevoel dat niemand haar meer kon helpen.'' ,,Psychologische behandeling van cliente heeft absoluut de voorkeur boven een lange gevangenisstraf'', aldus de raadsman.

-

12.40 Raadsman van R.: ,,Mijn cliënte blijft erbij dat zij geen vooropgezet plan had om zichzelf en haar kinderen om het leven te brengen.'' Ze is nota bene kort daarvoor nog naar de supermarkt geweest om een bloemkool te halen, zegt de raadsman. Kan het zoeken naar bewuste zoektermen als 'overdosis' op de laptop als bewijs gelden dat zij van plan is geweest haar kinderen om te brengen. Het kan ook zo zijn dat alleen zelf uit het leven wilde stappen, zo stelt de raadsman. Hij concludeert dat er onvoldoende wettig bewijs aanwezig is, dat hier sprake is van moord met voorbedachte rade.

-

12.33 Officier van justitie legt uit waarom R. zo kwetsbaar is geworden en zichzelf een slachtofferrol heeft aangemeten. Officier neemt de conclusie van PBC over dat kans op herhaling klein is. Dit betekent dat zij geen TBS zal eisen. Voor de dubbele moord op haar kinderen acht zij een lange gevangenisstraf van 16 jaar op zijn plaats.

-

12.28 Officier van justitie: ,,Wat mij betreft is er wettig en overtuigend bewijs voor de moord op haar twee kinderen Joey en Jayden.'' ,,Voor de jongens is het triest. Zij zijn vermoord door hun moeder. Zij zijn het slachtoffer geworden van haar egocentrisch handelen. Zij ontneemt hen het recht om te leven en uit te groeien tot volwassen personen. Een tragedie. (....). Natuurlijk is het ook voor verdachte een tragedie.''

-

12.20 Officier van justitie: ,,Hoe hebben de jongens de medicijnen ingenomen? Dat is niet duidelijk'' De kinderen lagen aangekleed in bed, deels onder de dekens. De verdachte lag tussen hen in. ,,Verdachte heeft ervoor moeten zorgen dat de jongens het eerste zouden 'gaan'. Het slikken van tientallen medicijnen is geen alledaagse gebeurtenis. Verdachte moet een actieve handeling hebben verricht.'' Officier vindt het verhaal van R. dat de kinderen zelf zijn begonnen met het slikken van medicijnen volstrekt ongeloofwaardig. De jongens waren niet depressief, is uit getuigenverklaringen gebleken. Officier: ,,Wat weten zulke jonge kinderen van een overdosis, van dood gaan en van hun opa?''

-

12.13 Officier van justitie: ,,De kinderen moesten mee, ze kon de kinderen niet achterlaten.'' ,,Het was wel de bedoeling om met zijn drietjes uit het leven te stappen'', heeft R. verklaard. Niets wijst op een initiatief van de twee kinderen. Het was R. die het initiatief heeft genomen om samen uit het leven te stappen, stelt de officier van justitie.

-

12.05 Officier van justitie vervolgt haar verhaal: Bij de afvalcontainer op het terrein van de camping is een dichtgeknoopte afvalzak met lege medicijndoosjes en medicijnstrips gevonden. Laptoponderzoek: In korte periode is gezocht op opmerkelijke sites en trefwoorden, aldus de officier van justitie. Volgens de officier is er geen twijfel, dat R. dit heeft gedaan. ,,Dat zij daadwerkelijk de wens had om uit het leven te stappen, blijkt uit het feit dat zij zwaargewond is aangetroffen'', aldus de officier. Toen R., die zelf ook medicijnen had geslikt, in het chalet was bijgekomen heeft ze iets gezegd in de trant van: 'kut, dit is me ook niet gelukt'.''

-

11.57 Officier van justitie over de doodsoorzaak van de broertjes: Vochtophoping in de hersenen. Bij Jayden is die veroorzaakt door inname medicijnen Bij Joey naast medicijnen, ook een hartspierontsteking geconstateerd. Officier van justitie: in principe zijn er drie mogelijke doodsoorzaken: 1. hartspierontsteking 2. Inname medicijnen 3. Combinatie van beide. Maar bij zowel Joey als Jayden is een zeer hoge dosis medicijnen aangetroffen. ,,Ze moeten die op 16 januari 's middags tegelijkertijd hebben ingenomen'', aldus de officier van justitie Zij acht het zeer onwaarschijnlijk dat de dood van beide jongens niet dezelfde oorzaak heeft. Lees: een overdosis aan medicijnen.

-

11.50 Officier van justitie neemt het woord R. (zwaargewond) en twee overleden kinderen zijn die nacht van 16 op 17 januari aangetroffen op hun bed.,,Twee jonge kinderen van wie het meest basale recht, het recht op leven, hen is ontnomen.''

,,De heer Driedonks (vader) zal zijn jongens nooit meer kunnen zien.''

,,Ook voor de nieuwe vriend die de drie op bed heeft gevonden, is het een traumatische ervaring.''

-

11.20 R. verklaart dat haar moeder haar vaak geestelijk en lichamelijk heeft mishandeld.,,Maar dit is geen excuus voor...'' R. had begin 2012 'enorm veel schulden, tussen de 30.000 en 35.000 euro'.

11.15 R.: ,,Ik ben al heel lang depressief en heb voor anderen altijd een masker opgehouden.''

-

11.02 R. heeft een blanco strafblad. Bevindingen psychologisch onderzoek naar R.:Laag zelfbeeld, wantrouwen en angst. Weinig vertrouwen in de bedoeling van anderen. Als de spanning toeneemt, groeit het gevoel van een slechte afloop.

Borderline en theatrale trekken, worden ook genoemd.Recent gescheiden, arbeidsongeschikt raken, zorgen om de kinderen; allemaal stressverhogende factoren die destijds R. parten hebben gespeeld.

Advies Pieter Baan Centrum: verminderd toerekingsvatbaar.

R. barst hierna in huilen uit.

Kans op recidive (herhaling) wordt als laag ingeschat.Geen advies om TBS op te leggen.R. ,,Ik wil juist geholpen worden. Hoe kan ik hiermee leven, hoe moet ik dit plaatsen en hoe kan ik me dit ooit vergeven''

Reclassering sluit niet uit dat verdachte in de toekomst risicovol gedrag zal vertonen, waarbij gevaar voor R. en anderen kan ontstaan.

10.58Raadsman van R:,,Heb je er zelf een verklaring voor dat je je nu minder herinnert dan tijdens de verhoren?''

R. antwoord dat dit wellicht komt doordat zij veel anti-psychotica slikt.

10.54 Joey heeft meer medicijnen geslikt dan Jayden, heeft R. tijdens een van de vele verhoren verklaard. Rechtbankpresident: ,,Is Jayden geholpen met innemen van medicijnen en zo ja door wie?''

R. kan zich dit niet herinneren.

-

10.43 Op 20 december 2011 is het laatste contact geweest tussen gezinsbegeleider en R. die van Spijkenisse naar Terwolde verhuisde met haar kinderen. Rechtbankpresident: Joey en Jayden zouden zelf pillen hebben ingenomen omdat ze naar hun (in 2000 overleden) opa wilden. Dat heeft R. tijdens een verhoor verklaard. Reactie van R: ,,Schokkend. Er zijn dingen gebeurd waarvan ikzelf amper bewust ben.'' Rechtbankpresident: Joey kwam enthousiast terug van school. Hij zou dan de opmerking hebben gemaakt over uit het leven stappen. Heeft u daar een verklaring voor? R.: ,,Nee, anders had ik het u wel verteld.'' De kinderen hebben de vader van R. niet meegemaakt. R.:,,Ik sprak wel vaak over mijn vader in het bijzijn van de kinderen.'' Rechtbankpresident: medicijnstrips zijn in de vuilnis beland. Rechtbankpresident: ,,U heeft wel verklaard dat u uit het leven wilde stappen en dat u uw kinderen wilde meenemen. U wilde niet dat ze naar uw ex zouden gaan.''

-

10.36 Bij VAR in Wilp-Achterhoek is huisvuil (strips en verpakkingen) van R. onderzocht op DNA-sporen en vingerafdrukken. Hierbij is onder meer een vingerafdruk van R. gevonden.

-

10.30 Rechter verhaalt over hulpverleningstraject dat enkele jaren geleden in Spijkenisse is opgestart vanwege gezinsproblemen. R. woonde destijds met haar toenmalige man en Joey en Jayden in Spijkenisse.

-

10.19 Afscheidsbrief van R. bevat onder meer de passages: ,,Dit is een voor altijd weg brief (....). Ik vecht al 41 jaar. Alles is mis. Ik ga naar mijn vader, die neemt me niet in de zeik. (....). Waar moeten de kinderen heen, naar hun vader die hen geestelijk mishandeld en bedreigd.'' R, zit sinds haar aanhouding vast in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Zwolle en is ook tijdelijk opgenomen geweest in Pieter Baan Centrum. R. had zelf snijverwondingen aan polsen en armen, in de lengterichting, toen zij en haar dode kinderen werden gevonden in de recreatiewoning.

-

10.16 R. heeft begin 2011 getracht met medicijnen zelfmoord te plegen. Volgens R. vanwege relatieproblemen

-

10.12 In de slaapkamer is bloed aangetroffen, maar 'minder dan een halve liter', aldus de rechter.

-

10.07 Vriend van R. is via raampje wc de recreatiewoning binnengekomen en heeft daarna 112 gebeld. Hij heeft R. nooit horen praten over zelfmoord en heeft 16 januari geen gebruik gemaakt van de laptop.

-

10.05 uur: Verdachte heeft halflang roodbruin haar, is brildragend en draagt een zwarte coltrui en zwarte laarzen. R. beaamt dat zij die bewuste dag, 16 januari, de laptop heeft gebruikt.. Ze weet ook dat ze die dag nog naar de supermarkt in Terwolde is geweest, waar zij onder meer bloemkool en shag heeft gekocht. Daarna heeft R, zo zegt ze, het huis schoongemaakt en de was opgeruimd.,,Ik vind het heel eng om te horen wat er allemaal is gebeurd", zegt de verdachte.

-

9.55 Laptoponderzoek: digitaal rechercheur heeft vastgesteld dat maandagmiddag 16 januari op de laptop iets na 14.30 uur op Google is gezocht op 'overdosis', 'tramadol', andere medicijnen en 'dodelijk'.

-

9.53 De sectie op lichaam van Jayden leidde tot dezelfde constatering als bij Joey behalve de hartspierontsteking. Volgens GGD-arts zijn geen sporen van geweld aangetroffen op de lichamen van de broertjes.

-

9.45 In de nacht van 16 op 17 januari komt rond 00.50 uur een melding binnen. Een man belt in paniek. De brandweer en politie zijn naar De Scherpenhof gereden. Het is de vriend van R., die werkt in Eerbeek, die bij terugkeer in de recreatiewoning, de dode broertjes en zijn gewonde vriendin had aangetroffen. In de slaapkamer is een mes van vijftien centimeter aangetroffen. Verder zijn een handtas van R. en een laptop in beslag genomen. Bij lijkschouwing van Joey zijn sporen van verschillende medicijnen gevonden. Er is ook een hartspierontsteking geconstateerd. Die hoeft niet tot de dood te leiden. Beide zaken kunnen elk voor zich of in combinatie de dood van Joey hebben veroorzaakt.

-

9.44 Rechter zegt dat er een brief van R. is aangetroffen dat het karakter had van een afscheidsbrief. R. Zegt niet te weten wat daar precies in heeft gestaan.

-

9.43: R.: ,,Mijn oudste was bezig medicatie uit strippen te halen en zag dat hij die ook innam. Toen werd het zwart voor mijn ogen.'' ,,Op een gegeven moment ben ik met de kinderen naar hun slaapkamer gegaan. Op een gegeven moment ben ik bij ze gaan liggen. Ik ben later uit bed gegaan, ik zag alles heel verdraaid en ben weer in het midden gaan liggen. Dat is eigenlijk alles wat ik nog weet,''

-

9.41 Maandagmiddag 16 januari rond half vier of vier uur heeft R. naar eigen zeggen de hond uitgelaten. De kinderen waren rond half vier met de fiets teruggekomen van school. R. had chips en cola klaargezet en de lamellen dichtgedaan want we zouden gezellig een film gaan kijken, aldus R.

-

9.34 Volgens officier van justitie heeft verdachte haar kinderen een dodelijke dosis medicijnen gegeven. Verdachte zegt: ,,Ik heb ze niets toegediend. Zeker niet opzettelijk, helemaal niets. Ik ben de hond aan het uitlaten geweest, kwam terug: zag de oudste met medicijnen bezig, weet niet of de jongste dat ook heeft gedaan. Toen kreeg ik een black out. Ik herinner me er niets meer van.''

-

9.32 "Feit is dat de twee kinderen niet meer leven. Dit maakt dit tot een beladen rechtszaak. Er kunnen veel emoties los komen. De rechtbank is zich hiervan bewust", aldus de rechtbankpresident

-

9.28. Verdachte D.R, wordt de zaal binnengebracht, Enkele tellen later komen de rechters onder aanvoering van rechtbankpresident N. van Lookeren Campagne

-

9.22 De publieke tribune is mager bezet. Twee cameramensen staan klaar om de opening van de zitting te filmen.

-

9.15 massale belangstelling van de pers voor de rechtszaak in Zutphen tegen moeder D.R. (42) die ervan wordt verdacht haar zoontjes Joey en Jayden te hebben omgebracht op De Scherpenhof in Terwolde. Dit gebeurde in januari 2012. Er zijn ook enkele rechtbanktekenaars aanwezig.

Apeldoorn