Volledig scherm
JB © ANP

Groot zonnepark bij Wilp niet voor eeuwig

De geplande 'zonneakker' van ruim 100.000 panelen langs de A1 bij Wilp is bedoeld voor 25 jaar. Het bestemmingsplan moet voor die periode worden aangepast. ,,Voor de financiering staan de partijen in de rij. Dat is niet de bottleneck'', zei Willy Gooiker maandagavond tijdens een rondetafelgesprek. Hij en zijn echtgenote Brigitte zijn de initiatiefnemers van dit miljoenenproject. 

Over de landschappelijke inpassing zijn de door het echtpaar ingeschakelde landschapsarchitect en de stedenbouwkundige van de gemeente Voorst het eens geworden. ,,Ik denk dat we tevreden kunnen zijn en dat er nu een mooi eindplan op tafel ligt'', aldus Willy Gooiker. Hij deelde mee dat hij schapen onder de zonnepanelen wil laten grazen.

Positief

Rein de Wolff, adviseur van de Gooikers, gaf aan dat Rijkswaterstaat positief is over het plan. Hij verwacht geen 'significante' problemen ten aanzien van reflectering. Rijkswaterstaat gaat dit deze week toetsen, voegde hij hieraan toe. ,,We zoeken naar samenwerking met Rijkswaterstaat, ook omdat zij grond nodig heeft van de familie Gooiker voor de verbreding van de snelweg.'' 

De gemeenteraad behandelt het plan voor het grootschalig zonnepark op 18 december. Als de raad het project omarmt, volgt medio februari een verklaring van geen bezwaar. Die hebben de Gooikers nodig om een subsidieaanvraag in te kunnen dienen voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+).

 1. Aannemer stelt Voorstenaren gerust: ‘nieuwe’ Rijksstraatweg komt dit jaar gereed
  PREMIUM

  Aannemer stelt Voorstena­ren gerust: ‘nieuwe’ Rijks­straat­weg komt dit jaar gereed

  ‘Ze hadden toch al veel verder moeten zijn met de Rijksstraatweg?’ Deze indruk hebben veel Voorstenaren met betrekking tot de aanpak van de doorgaande weg in hun dorp. Volgens aannemer NTP Infra is er sprake van een achterstand van ‘slechts een handvol dagen’. ,,We hebben voor de bouwvak twee reserveweken ingepland”, stelt omgevingsmanager van de aannemer Henk Bos dorpelingen en lokale ondernemers gerust.
 2. ‘Onhandige’ Voorster wethouder komt goed weg in netelige kwestie rond Deventer Buitensociëteit
  PREMIUM

  ‘Onhandige’ Voorster wethouder komt goed weg in netelige kwestie rond Deventer Buitenso­cië­teit

  ,,Bent u in de toekomst nog geloofwaardig als wethouder?” Op deze vraag van Bert Visser (PvdA-GroenLinks) antwoordde Voorster wethouder Arjen Lagerweij gisteravond bevestigend: ,,Ja, daarvan ben ik overtuigd. Ik handel altijd naar eer en geweten.” Een deel van de oppositie vond dat Lagerweij zich door de kwestie rond de Deventer Buitensociëteit in een zeer lastige positie heeft gemanoeuvreerd. Volgens VVD-Liberaal 2000 moet hij de eer aan zich zelf houden. Gemeente Belangen, veruit de grootste fractie, bleef haar wethouder onvoorwaardelijk steunen.

Apeldoorn