Volledig scherm
JB © ANP

Groot zonnepark bij Wilp niet voor eeuwig

De geplande 'zonneakker' van ruim 100.000 panelen langs de A1 bij Wilp is bedoeld voor 25 jaar. Het bestemmingsplan moet voor die periode worden aangepast. ,,Voor de financiering staan de partijen in de rij. Dat is niet de bottleneck'', zei Willy Gooiker maandagavond tijdens een rondetafelgesprek. Hij en zijn echtgenote Brigitte zijn de initiatiefnemers van dit miljoenenproject. 

Over de landschappelijke inpassing zijn de door het echtpaar ingeschakelde landschapsarchitect en de stedenbouwkundige van de gemeente Voorst het eens geworden. ,,Ik denk dat we tevreden kunnen zijn en dat er nu een mooi eindplan op tafel ligt'', aldus Willy Gooiker. Hij deelde mee dat hij schapen onder de zonnepanelen wil laten grazen.

Positief

Rein de Wolff, adviseur van de Gooikers, gaf aan dat Rijkswaterstaat positief is over het plan. Hij verwacht geen 'significante' problemen ten aanzien van reflectering. Rijkswaterstaat gaat dit deze week toetsen, voegde hij hieraan toe. ,,We zoeken naar samenwerking met Rijkswaterstaat, ook omdat zij grond nodig heeft van de familie Gooiker voor de verbreding van de snelweg.'' 

De gemeenteraad behandelt het plan voor het grootschalig zonnepark op 18 december. Als de raad het project omarmt, volgt medio februari een verklaring van geen bezwaar. Die hebben de Gooikers nodig om een subsidieaanvraag in te kunnen dienen voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+).

Apeldoorn