Volledig scherm
Jan Terlouw. © PR

Jan Terlouw maakt veel los met indrukwekkend pleidooi

TWELLO - Schrijver en voormalig D66 politicus Jan Terlouw wordt thuis in Twello bedolven onder de reacties, nadat hij gisteravond als 'oudere staatsman' tien minuten lang een toespraak hield over een betere wereld en heimwee naar de tijd waarin 'het touwtje uit de brievenbus' kon hangen, en iedereen elkaar in Nederland nog kon vertrouwen.


Dat er zoveel reacties zijn? ,,Dat verbaast me eerlijk gezegd zeer", zegt Terlouw. ,,Bij de Wereld Draait Door hadden ze dat ook zeker niet gedacht. Ik denk dat ik met dat beeld van dat touwtje precies de hunkering heb geraakt van mensen naar tijden dat je elkaar nog vertrouwen kon."
Zijn geëmotioneerde toespraak zorgt voor een stroom van reacties op social media. ,,Ik zie ze op twitter, en ik hoor van veel bijval op Facebook, maar daar kijk ik nooit op."
Integer
Uit het hoofd deed Terlouw op televisie gisteren de oproep aan politici om 'integer' te zijn. ,,Wees onkreukbaar, draag uit dat je er bent om het publieke belang te dienen." En hij knoopte daar een milieuboodschap aan vast. ,,Je bent ervoor de jeugd op een aarde te laten leven die zichzelf kan herstellen.

Touwtjes
Hij omschrijft en vergelijkt de huidige maatschappij met zijn leven vroeger, toen hij nog met zijn gezin in Utrecht woonde. De 'touwtjes hingen uit de brievenbussen', zodat kinderen gewoon bij elkaar naar binnen konden lopen. Terlouw: ,,Iedereen vertrouwde elkaar. We zeiden: 'make love, not war'."

Bijval
In het koetshuis van het landgoed waar hij woont gaat onophoudelijk de telefoon. ,,Er is veel bijval, kennelijk is er een snaar geraakt bij de mensen." Vooral zijn observatie dat de Amerikanen op Trump stemden 'omdat ze de andere partij ook niet vertrouwen' leidt daarbij tot veel reacties.

Emoties
Aan het einde van zijn speech richt Terlouw, zichtbaar geëmotioneerd, zich rechtstreeks tot de jeugd (in de studio). ,,Ik heb een prachtig leven gehad, ik wil dat jullie dat ook hebben.'' Terlouw was van 1971 tot 1981 Tweede Kamerlid en van 1981 tot 1982 minister van Economische Zaken en vice-premier.

Volledig scherm
Jan Terlouw woensdagavond in De Wereld Draait Door.

Apeldoorn