Volledig scherm
© Thinkstock

Jongeren trekken aan de bel om woningentekort Twello

TWELLO - Jonge Twellonaren hebben maandagavond in de gemeenteraad gepleit voor meer voor jongeren geschikte en betaalbare woningen.

"Die zijn schaars in Twello", zei Heidi Bourgondien, die insprak namens meerdere jongeren. "Veel mensen willen in de gemeente blijven of terugkomen, maar dan moeten er wel mogelijkheden zijn."

Bij die woorden sloot de volgende inspreker - Willem Jan Bruggenman - zich aan. Hij concludeerde dat je als starter haast gedwongen wordt de gemeente te verlaten: "Voor een gewoon rijtjeshuis heb je geen voorrang op mensen van buiten de gemeente. Bij kavels wel, maar dat is voor veel mensen financieel weer niet haalbaar."

Bruggenman haalde als voorbeeld de gewilde nieuwbouwwoningen op Bloemerf aan: "De gemeente eiste daar van de ontwikkelaar dat ze huizen aanboden vanaf twee ton, maar de ontwikkelaar stelde vervolgens allerlei verplichte opties voor. Dus kom je alsnog op drie ton uit..."

Wethouder Arjen Lagerweij stelde dat de grond in Voorst 'nu eenmaal duurder is' dan in omliggende gemeenten. "Daar kunnen wij niks aan doen, dat is marktwerking." Wel wees Lagerweij naar de geplande (betaalbare) woningbouw in de Schaker.

Yolanda Winkelhorst van IJsseldal Wonen stelde dat de problematiek van jongeren op de huurmarkt bekend is, en dat naar een oplossing wordt gezocht.

Apeldoorn