Meubels, dozen en energie uit afvalwater: deze waterzuivering bij Terwolde is ‘de toekomst’

VIDEOZuiveren van rioolwater is nu nog een intensieve en  - echt waar - vervuilende aangelegenheid. In Terwolde werkt het Waterschap Vallei en Veluwe aan de zuiveringsinstallatie van de toekomst. Project Waterfabriek kost 23 miljoen euro maar levert straks schoon water en kostbare grondstoffen op voor - echt waar - meubels. 

Bij de oude zuiveringsinstallatie aan de Bandijk in Terwolde wordt  rioolwater van de regio Voorst gezuiverd en geloosd in de IJssel. Maar de installatie is aan vervanging toe en dat opende de deur naar een spectaculaire proef met toekomstbestendige waterzuivering. 

De oude waterzuiveringsinstallatie in Terwolde vormt de entourage van een proef met een hele nieuwe manier van rioolwaterzuivering.
Volledig scherm
De oude waterzuiveringsinstallatie in Terwolde vormt de entourage van een proef met een hele nieuwe manier van rioolwaterzuivering. © Waterschap Vallei en Veluwe

Met de pilot, die moet leiden tot de zogeheten Waterfabriek, is het waterschap Vallei en Veluwe aan het pionieren. Nergens ter wereld wordt op deze manier water gezuiverd. Proef of niet, nu al weet heemraad Bert van Vreeswijk van het schap dat ‘dit echt wel de toekomst is’.

Apeldoorn