Militair (22) komt om het leven bij parachutesprong bij vliegveld Teuge

update | videoOp vliegveld Teuge is dinsdagmiddag uur een leerling-parachutist verongelukt. Dat bevestigt de manager van het Nationaal Paracentrum Teuge. De inzet van het ambulancepersoneel en een traumahelikopter heeft niet mogen baten. Het gaat om een 22-jarige militair die deelnam aan een training.

Volgens een woordvoerder van het paracentrum worden alle sprongen vanaf Teuge gemonitord en was bij deze sprong meteen aanleiding om de hulpdiensten in te roepen. Wat er precies is misgegaan, kon hij niet zeggen.

De Luchtvaartpolitie en de ongevallencommissie van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart doen onderzoek, meldt de manager van het paracentrum. Ook de koninklijke marechaussee doet onderzoek. Tot de uitkomst van dat onderzoek kan volgens hem geen uitspraak worden gedaan over de oorzaak.

Kamerbrief

Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft met een brief de Eerste en Tweede Kamer geïnformeerd over het ongeval. ‘Het bericht van het overlijden van de korporaal, heeft de krijgsmacht en ook mijzelf diep geraakt. Ik leef intens mee met zijn geliefden, nabestaanden en collega’s', schrijft de minister. ‘De korporaal maakte op 23 juli een parachutesprong bij het Nationaal Paracentrum in Teuge. Tijdens deze oefening is de parachutist vermoedelijk in de problemen gekomen met zijn parachute en door de val overleden.’

Zevende ongeval

Dit is het zevende fatale parachute-ongeval sinds 2000. Vorig jaar juni overleed een 19-jarige parachutiste. Zij kwam verkeerd terecht bij de landing, liep zwaar hersenletsel op en overleed een dag later in het ziekenhuis. Ook in 2015, 2012, 2010 en 2008 zijn parachutisten omgekomen op Teuge. Het eerste fatale ongeval van dit millennium gebeurde in 2005.

40.000 sprongen

Jaarlijks worden vanaf het Nationaal Paracentrum zo’n 40.000 sprongen uitgevoerd, ongeveer de helft van het totale aantal in Nederland. Aan parachutespringen kleven grote risico’s. Verhoudingsgewijs gebeuren er weliswaar weinig ongevallen, wanneer het misgaat zijn de gevolgen altijd ernstig. Gemiddeld één keer per jaar heeft een ongeluk ook daadwerkelijk een dodelijke afloop. 

Volledig scherm
Een leerling-parachutist is in Teuge dinsdag om het leven gekomen. © Luciano de Graaf
  1. Lintje voor Klarenbeekse voorvechter van betere leefomstandigheden Roemeense paarden
    PREMIUM

    Lintje voor Klarenbeek­se voorvech­ter van betere leefomstan­dig­he­den Roemeense paarden

    Een krantenartikel in 2008 over het leed van werkpaarden in Roemenië greep Miriyam Daggelders zeer aan. De Klarenbeekse reisde met drie vriendinnen af naar het land om met eigen ogen te bekijken onder welke omstandigheden deze dieren daar leven. ,,We hebben heel veel ellende gezien. Terug in Nederland hebben we eerst geprobeerd aansluiting te zoeken bij een grote organisatie. Dat lukte niet en daarom zijn Maartje Weesie en ik op 1 september 2009 naar de notaris gestapt om Stichting Roemeense Paarden in Nood op te richten.”

Apeldoorn