Volledig scherm
De oude villa aan de Rijksstraatweg in Twello is verkocht © Ronny te Wechel

Omstreden villa-aankoop door gemeente Voorst zonder consequenties

TWELLO - Wethouder Harjo Pinkster bood de raadsleden excuses aan voor het feit dat hij hen niet eerder over de Twellose villa had geïnformeerd, en daar bleef het bij. De CDA'er wierp maandagmiddag alle andere verwijten verre van zich.

De gemeente Voorst kocht de villa aan de Oude Rijksstraatweg, net nadat de verkopers de gemeente hadden gevraagd mee te denken over wat daarin wél mogelijk was. Want wonen mag er niet. Uit strategische overwegingen informeerde een ambtenaar vervolgens incognito naar de villa (waar Voorst nu tijdelijk vluchtelingen in wil laten wonen). Ook maakte makelaar Hans Bieze pas bij de overdracht duidelijk dat niet hij, maar de gemeente de koper was. Vriend en vijand waren het erover eens: juridisch kan dat. Toch voelden raadsleden zich ongemakkelijk bij de gang van zaken.

Belangenverstrengeling
Zo niet Pinkster: de schijn van belangenverstrengeling? Onzin. Niet netjes gehandeld? Quatch. Dat er ophef is ontstaan "daar heeft het college geen debet aan", zei hij stellig. Pinkster hekelde daarvoor de in zijn ogen 'tendentieuze' berichtgeving in de pers, die verder is versterkt door reacties op sociale media. Hij vroeg de raad "niet mee te gaan in die emotie."

Na een minutenlange schorsing voor intern fractieberaad, slikte de bijna de hele raad de verklaring van het college voor zoete koek. Zo werd de motie van treurnis van VVD-Liberaal2000 op de indieners na door alle partijen verworpen.

Geen schoonheidsprijs
Volgens de collegepartijen was de boodschap van onvrede na de discussie wel duidelijk, en gingen moties te ver. "Het verdient de schoonheidsprijs niet, dus het college krijgt nu in plaats van een 9 een 8,5. Maar die is weer op te halen", sprak Han Bannink van Gemeente Belangen.

Blijft over: CDA'er Arend Jansen. Hij kwam met een stemverklaring waarmee hij zich distantieerde van de hele gang van zaken. Hij stemde daarom - als enige - tegen het raadsvoorstel dat instemde met het krediet voor aankoop van de villa

Apeldoorn