Parachutiste ernstig gewond bij sprong in Teuge

videoLangs de Zandenallee in Teuge in de omgeving van vliegveld Teuge is een parachutiste zaterdagmiddag ernstig gewond geraakt bij de landing na een sprong. Het zou gaan om een 19-jarige vrouw uit Hilversum.

De vrouw kwam in een weiland achter een boerderij aan de Zandenallee terecht. Een traumahelikopter is ter plaatse gekomen en heeft het slachtoffer naar het ziekenhuis vervoerd.

De exacte toedracht is nog onbekend. Na de sprong zou de parachute wel opengegaan zijn, maar bij de landing ging het mis. De vrouw is naar het Isala ziekenhuis in Zwolle overgebracht. 

De luchtvaartpolitie is onderweg naar Teuge voor een onderzoek, meldt een woordvoerster van de politie Oost-Nederland.

Ooggetuigen

Volgens ooggetuigen op camping de Weeltenkamp leek het een sprong zonder problemen. De jonge parachutiste raakte wat ver van de gebruikelijke landingsplek af maar dat gebeurt vaker. Pas toen ze na de landing voorover viel en niet meer opstond, drong het bij de campinggasten door dat de situatie ernstig was. Ze renden naar het slachtoffer. Daar bleek dat de vrouw buiten kennis was. Ze belden 112 en het paracentrum daarop. De hulpdiensten waren heel snel ter plekke. De campinggasten hadden namelijk inmiddels een hek open gezet zodat ambulance en politie snel naar de plaats van het ongeval konden.

Bij Paracentrum Teuge is de vrouw bekend als sportspringer, zegt directeur Simon Woerlee. Hoe lang ze de sport al beoefent is hem niet bekend. 

Opgeschrikt

Teuge is de afgelopen jaren vaker opgeschrikt door ongevallen met parachutespringers. In 2015 kwam een Duitser om het leven toen het bij de landing mis ging; vorig jaar raakte een 52-jarige Rotterdammer zwaar gewond. In maart van dit jaar kwamen twee militairen in de problemen na een sprong. Een van hen brak zijn heup bij de landing. Bij de ander ging de parachute niet open. Hij kon met zijn reserveparachute veilig de grond bereiken. 

Volgens directeur Woerlee worden alle incidenten bijgehouden. Exacte aantallen had hij zaterdagmiddag echter niet paraat.

Volledig scherm
Het slachtoffer werd ter plekke behandeld. © Stefan Verkerk
  1. Voorst haalt opgelucht adem: straatverlichting langs Rijksstraatweg doet het (deels) weer
    Update

    Voorst haalt opgelucht adem: straatver­lich­ting langs Rijks­straat­weg doet het (deels) weer

    Inwoners van Voorst maakten zich de afgelopen periode zorgen over de veiligheid op de Rijksstraatweg. Wekenlang werkte de straatverlichting langs een gedeelte van de drukbereden provinciale weg niet. Dit betekende dat ook het zebrapad bij de nieuwe Coop niet verlicht was. De provincie meldde woensdagmiddag dat een aannemer het probleem heeft opgelost en dat de straatverlichting weer zou moeten werken. Maar dat bleek niet overal het geval.

Apeldoorn