Volledig scherm
Voordat in Voorst glasvezel wordt aangelegd is het 2019. © DE GELDERLANDER

Raad Voorst trekt aan de bel over glasvezel in buitengebied

Het gaat de gemeenteraad van Voorst allemaal niet snel genoeg, waar het de aanleg van breedbandinternet in het buitengebied betreft. Die is gepland voor 2019, maar nog allerminst zeker. De raad trok maandag opnieuw bij het college aan de bel.

Het probleem is dat een gemeente alleen mag faciliteren en niet zelf mag gaan aanleggen. Aanleggen is namelijk in strijd met Europese regels. ,,Dat wordt gezien als staatssteun, daar zijn we erg voor gewaarschuwd", antwoordde wethouder Harjo Pinkster (CDA).

Met handen en voeten gebonden

Pinkster is in dezen met handen en voeten gebonden, maar hij vertrouwt op de afspraken die hij heeft gemaakt met aanbieder CIF. Dat gaat - onder voorbehoud van financiering - in 2019 over tot aanleg van een glasvezelnetwerk in de gemeente, mits minimaal de helft van alle adressen meedoet.

Niet tevreden

Edo Horstman van Gemeente Belangen gaf aan 'niet helemaal tevreden' te zijn met de inspanningen van het college van burgemeester en wethouders, en zich met zijn fractie te beraden hoe de gemeente binnen alle geldende beperkingen, méér kan doen.

Cees Booster (CDA) gaf alvast een schot voor de boeg, en opperde dat Voorst de belangstelling voor glasvezel alvast zelf moet gaan inventariseren, om het proces te versnellen.

Apeldoorn