Volledig scherm
De twee Italiaanse families moeten nadenken over mediation. ,,Het gaat om eer en passie en iets kleins dat enorm uit de hand is gelopen'', zegt de advocaat van Paolo N.. © Thinkstock

Rechter buigt zich over familie-oorlog tussen Italiaanse gezinnen uit Wilp en Eerbeek

Een jarenlange familie-oorlog tussen twee Italiaanse gezinnen uit Wilp en Eerbeek heeft er toe geleid dat beide paters familias voor de rechtbank in Zutphen moeten verschijnen. Het conflict bereikte op 2 juni 2016 een hoogtepunt waarbij de families met elkaar op de vuist gingen. Er werd geschopt en geslagen en beide ‘grootvaders’ wordt mishandeling ten laste gelegd.

Maandag stonden een familielid. en een vader uit de familie voor de rechtbank in Zutphen. Niet samen, maar apart. En er zat flink wat tijd tussen de twee zaken zodat de families elkaar niet tegen konden komen in de gangen van de rechtbank.

Een week eerder deed de kant van de vader een verzoek om de zaak aan te houden. Volgens de pater familias van het gezin uit Eerbeek moeten er getuigen worden gehoord, die aanwezig waren bij de vechtpartij.

Wachten

Zowel de officier van justitie als de rechtbank honoreerden dat verzoek om een completer beeld te krijgen van de dag dat de boel ontplofte. Omdat de zaak nu eerst naar de onderzoeksrechter wordt gestuurd, moeten beide mannen wachten op hun strafzaak. Ook de 44-jarige zoon van de vader zal zal daarom later voor de rechtbank moeten verschijnen voor zijn rol in de vechtpartij.

Maar omdat de heren vandaag toch verschenen in het beklaagdenbankje, maakte de rechtbank van de gelegenheid gebruik om een laatste poging te doen voor mediation. In het verleden bemoeide buurtbemiddeling zich met de vete, maar dat stopte toen een van de families daar de stekker uit trok. Het werd zelfs zo erg dat de suggestie werd gewekt dat de Italiaanse maffia er bij zou worden gehaald om het ‘op te lossen’.

Vreedzame oplossing

De rechtbank deed vandaag aan beide paters familias een verzoek om tot een vreedzame oplossing te komen. ‘Een veroordeling of vrijspraak zal de impact niet minder groot maken’, liet de voorzitter de mannen weten. ‘Misschien maakt de uitspraak het juist wel erger’, ging hij verder. Maar de beide mannen leken niet heel erg happig op mediation.

De advocaat van het familielid brak daarop in en liet weten dat de advocaten daar misschien wel een rol in kunnen spelen. ‘Het gaat om eer en passie en iets kleins dat enorm uit de hand is gelopen’, liet zij weten.

Bereidheid

Hoe dan ook, de onderzoeksrechter gaat eerst de getuigen horen. Of mediation wordt opgestart, ligt aan de bereidheid van de twee families. Volgens de rechtbank moeten ze daar allemaal maar eens goed over nadenken.

  1. Lintje voor Klarenbeekse voorvechter van betere leefomstandigheden Roemeense paarden
    PREMIUM

    Lintje voor Klarenbeek­se voorvech­ter van betere leefomstan­dig­he­den Roemeense paarden

    Een krantenartikel in 2008 over het leed van werkpaarden in Roemenië greep Miriyam Daggelders zeer aan. De Klarenbeekse reisde met drie vriendinnen af naar het land om met eigen ogen te bekijken onder welke omstandigheden deze dieren daar leven. ,,We hebben heel veel ellende gezien. Terug in Nederland hebben we eerst geprobeerd aansluiting te zoeken bij een grote organisatie. Dat lukte niet en daarom zijn Maartje Weesie en ik op 1 september 2009 naar de notaris gestapt om Stichting Roemeense Paarden in Nood op te richten.”

Apeldoorn